Mljekari za srijedu najavili blokadu granice

Proizvođači mlijeka iz BiH u srijedu, 5. novembra, u 12.05, blokiraće carinske terminale i na taj način spriječiti prekomjerni uvoz mlijeka u BiH, koji guši domaću proizvodnju, poručio je danas Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpeke, nakon sastanka, koji su predstavnici mljekara iz oba entiteta imali u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Bosna i Hercegovina 04.11.2014 | 12:33
Mljekari za srijedu najavili blokadu granice

Taj maratonski i očigledno neuspješan sastanak mljekara s predstavnicima nadležnih institucija trajao je nešto više od četiri časa i na njemu nisu prihvaćeni zahtjevi proizvođača da se povećaju carinske stope, odnosno prelevmani na uvoz mlijeka u BiH, na 0,72 KM po litru uvezenog mlijeka.

Usorac je kazao da su se na tom sastanku svi zajedno složili u ocjeni da su proizvođači mlijeka u veoma teškoj situaciji, koja zahtijeva hitne mjere.

Međutim, on je naveo da te mjere, među kojima su i pomenuti prelevmani, ne mogu biti donesene bez određene političke saglasnosti, jer predstavljaju stvar mijenjanja zakona, a to i nije u nadležnosti Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Mi potpuno razumijemo ministra, koji je pokazao dobru volju, četiri sata smo sjedili zajedno, tražili sva moguća rješenja, ali na kraju nismo pronašli rješenje koje nas može zadovoljiti. Nemamo vremena čekati", poručio je Usorac.

On je dodao da je njihova odluka da idu u proteste definitivna i da nema tu šta da se mijenja, te da će im se na graničnim prelazima u protestima pridružiti i kolege iz FBiH.

"Ne znam da li ćemo uspjeti postići nešto ovakvim pritiskom, ali ćemo uspjeti zatvoriti granične prelaze, a kad ih zatvorimo, onda će se probuditi i Evropa i svi ovdje", naglasio je Usorac.

Govoreći o suprotnim podacima institucija u BiH od stvarnog stanja na terenu, kada su u pitanju uvoz mlijeka u BiH i pad prodaje domaćih mljekara, on je rekao da je pitanje šta je tu tačno.

"Ne znam samo kako je smanjen uvoz mlijeka u BiH, a pala i prodaja mlijeka domaćih mljekara, koje sada imaju viškove, a nisu više proizveli", zapitao se "prvi mljekar" RS.

Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka u FBiH, potvrdio je da će i mljekari iz FBiH u srijedu blokirati carinske terminale, zajedno s kolegama iz RS, kako bi zaustavili uvoz mlijeka iz zemalja EU.

On je naveo da je četvorosatni sastanak bio veoma neuspješan, te da od ministrovih saradnika nisu čuli nijedan konkretan prijedlog za rješenje ovog problema.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ortodox

03.11.2014 21:19

Svi na granice, zbranite uvoz bjelosvetskog smece. Cuvajmo zivote nase djece!

ODGOVORITE
Name

srbin BL

03.11.2014 22:10

Zbog ovoga je Dodik smjenio Mirka Sarovica, da zastiti uvozne lobije, uglavnom iz Hrvatske

ODGOVORITE
Name

xy

04.11.2014 14:56

Želim im puno uspjeha, ali o ovome se ne odlučuje ni u Banjaluci, ni u Sarajevu!?

ODGOVORITE
Name

crni

05.11.2014 05:34

jel to što je Dodik do sada izmuzo

ODGOVORITE