Нетанијаху позвао на мир

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху позвао је данас на смиривање ситуације у Јерусалиму и обећао да ће статус најсветијег мјеста у том граду остати непромијењен.

Свијет 02.11.2014 | 15:26
Нетанијаху позвао на мир

"Од Абрахамових дана Брдо храма је било најсветије мјесто за наш народ и са овим, Брдо храма је такође најосјетљивија дионица на земљи", рекао је Нетанијаху на редовном састанку владе.

"Поред нашег одлучног става у погледу наших права, ми смо ријешени да задржимо статус кво (тог мјеста) за све религије како би спријечили ескалацију", казао је изралески премијер, а пренео АП.

Протеклих мјесеци, готово свакодневно, долазило је до сукоба између палестинских демонстранта и израелске полиције у Јерусалиму, а највише их је било на подручју светог мјеста које поштују и Јевреји и муслимани.

Јевреји ово мјесто зову Брдо храма, због храмова који су ту стајали у библијска времена, а муслимани Харам ал-Шариф (Узвишено уточиште) и оно је њихово треће најсветије мјесто, послије Меке и Медине у Саудијској Арабији.

Прошле седмице у Јерусалиму један палестински нападач пуцао је и ранио једног активисту рођеног у САД, који се залагао за већа права на молитву на Брду храма.

Израел је оптужио палестинског предсједника Махмуда Абаса због позива да се Јеврејима забрани приступ светом мјесту, за подстицање насиља.

"Веома лако је запалити вјерску ватру, али је много теже угасити је", поручио је Нетанијаху.

Од љета трају нереди у Јерусалиму, а палестинска омладина је бацала бомбе и молотовљеве коктеле на изралеску полицију.

Прошлог мјесеца, један палестински возач је улетио колима у препуну жељезничку станицу усмртивши тромјесечну израелско-америчку дјевојчицу и једну жену из Еквадора.

Израелска влада је донијела измјене кривичног закона, којима се уводе оштрије казне, до 20 година затвора, за Палестинце који бацају каменице на ауомобиле.


Коментари / 0

Оставите коментар