Netanijahu pozvao na mir

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozvao je danas na smirivanje situacije u Jerusalimu i obećao da će status najsvetijeg mjesta u tom gradu ostati nepromijenjen.

Svijet 02.11.2014 | 15:26
Netanijahu pozvao na mir

"Od Abrahamovih dana Brdo hrama je bilo najsvetije mjesto za naš narod i sa ovim, Brdo hrama je takođe najosjetljivija dionica na zemlji", rekao je Netanijahu na redovnom sastanku vlade.

"Pored našeg odlučnog stava u pogledu naših prava, mi smo riješeni da zadržimo status kvo (tog mjesta) za sve religije kako bi spriječili eskalaciju", kazao je izraleski premijer, a preneo AP.

Proteklih mjeseci, gotovo svakodnevno, dolazilo je do sukoba između palestinskih demonstranta i izraelske policije u Jerusalimu, a najviše ih je bilo na području svetog mjesta koje poštuju i Jevreji i muslimani.

Jevreji ovo mjesto zovu Brdo hrama, zbog hramova koji su tu stajali u biblijska vremena, a muslimani Haram al-Šarif (Uzvišeno utočište) i ono je njihovo treće najsvetije mjesto, poslije Meke i Medine u Saudijskoj Arabiji.

Prošle sedmice u Jerusalimu jedan palestinski napadač pucao je i ranio jednog aktivistu rođenog u SAD, koji se zalagao za veća prava na molitvu na Brdu hrama.

Izrael je optužio palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa zbog poziva da se Jevrejima zabrani pristup svetom mjestu, za podsticanje nasilja.

"Veoma lako je zapaliti vjersku vatru, ali je mnogo teže ugasiti je", poručio je Netanijahu.

Od ljeta traju neredi u Jerusalimu, a palestinska omladina je bacala bombe i molotovljeve koktele na izralesku policiju.

Prošlog mjeseca, jedan palestinski vozač je uletio kolima u prepunu željezničku stanicu usmrtivši tromjesečnu izraelsko-američku djevojčicu i jednu ženu iz Ekvadora.

Izraelska vlada je donijela izmjene krivičnog zakona, kojima se uvode oštrije kazne, do 20 godina zatvora, za Palestince koji bacaju kamenice na auomobile.


Komentari / 0

Ostavite komentar