Војска Србије тражи право на штрајк!

Професионалним војницима и запосленима у Министарству одбране и Војсци Србије држава би требало да омогући право на штрајк.

Србија 31.10.2014 | 20:13
Војска Србије тражи право на штрајк!

Ово је један од циљева за који се залаже Асоцијација слободних и независних синдиката (АСНС) Војске Србије.

Осим тога, војни синдикалци траже и бољи материјални положај војника и официра. Прва прилика да се уведу ове новине јесте најављена измена Закона о војсци, која би до краја године већ могла да стигне у Владу
Србије.

У војном синдикату АСНС указују да би положај војника и официра требало да буде много бољи.

- Поразно је да професионални војници закључују уговоре о раду на рокове који се крећу од шест месеци до три године - каже председница АСНС Ранка Савић.

- Лоше је и тренутно решење по ком војник може да ради свега до 45. године живота. Социјалној стабилности запослених у војсци сигурно не доприноси ни чињеница да је просечна плата 43.000 динара, као ни да војници немају право на регрес и топли оброк.

Војни синдикалци истичу да са својим послодавцем нису на ратној нози и да је разговор и отворени социјални
дијалог једини пут до остварења њихових радничких права.

- Министарство одбране и Војска Србије су најорганизованије институције, најмање корумпиране и имају највеће поверење грађана, што захтева да и њени запослени буду цењени колико и институција - истиче
председник АСНС синдиката Војске Србије Александар Поповић и напомиње да се од доласка министра Братислава Гашића бележе помаци у решавању стамбених питања војника.

У Министарству одбране кажу да је приоритет побољшање положаја подофицира и младих официра. Право на штрајк система одбране деликатно је питање које би требало детаљно размотрити пре коначне одлуке.

- Планирајући професионализацију војске предвидели смо и различите повластице које би требало да мотивишу људе да се запошљавају, као и да им поправе положај по истеку војне службе, али ефекти су скромни - каже генерал Драгослав Лацковић, начелник Управе за кадрове Министарства одбране.

- Од других министарстава тражили смо пореске олакшице за припаднике војске, као и олакшице за упис у вртиће и студентске домове деце војника. Они за разлику од других грађана, често не могу да бирају место живљења.

Посао у војсци изузетно ризичан
Запослени у систему одбране нису колективно осигурани од повреда на раду, што је законска обавеза послодавца.

- Питање је како ову обавезу увести у постојећи систем здравствене и социјалне заштите припадника војске - каже генерал Лацковић.

- Не смемо да заборавимо ни да је рад у војсци изузетно ризичан, што је у природи нашег посла. Премије осигурања зато су вишеструко веће него у другим занимањима.


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

оги

01.11.2014 17:26

којих 43000 ко вам је то рекао показите исецак од плате а не да писете као сутановац да имамо 500 еврица плату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

01.11.2014 18:38

Само аргуметима до истине!!!

ОДГОВОРИТЕ