Афера Еулекс - нови детаљи

Флорим Хасани, брат Бесника Хасанија који је осуђен на 33 године затвора због троструког убиства у Качанику рекао је да је бившем Еулексовом судији Франческу Флорију посредно дао 270.000 евра за ослобађање свог брата, али да он није ослобођен, јер их је, како је рекао, издао Нусрет Цена, такође оптужени за убиства у том случају.

Србија 31.10.2014 | 12:15
Афера Еулекс - нови детаљи

"Мој брат је осуђен само зато што нас је издао Нусрет Цена, коме сам ја веровао и дао му паре које сам сакупио да преда судији Флорију како би мој брат био ослобођен", рекао је Хасани за јавни сервис РТК.

Он је додао да је судија Франческо Флори узео паре, а да је ослобођен Нусрет Цена, док је његов брат осуђен.

Објашњавајћи како је предат новац, Флорим Хасани је у емисији РТК "Живот на Косову" рекао да је био у Албанији са братовим адвокатом Махмутом Хаљимијем који се у Драчу у Албанији састао са судијом Франческом Флоријем.

Флорим Хасани је навео и да је видео судију Франческа Флорија када је чекао адвоката Хаљимија у Драчу, и то тамо "где су они терминали бродова".
"Сусрет је трајао четри сата, а ја сам се потом вратио са адвокатом Хаљимијем на Косово", рекао је Флорим Хасани, брат осуђеног Бесника.

Франческо Флори је, како су пренели електронски медији у Приштини, ове оптужбе назвао измишљотинама.
"Онај ко изјављује да ме видео у Албанији је "будала и лажов", рекао је Флори, а пренели медији.

Флори одбацује оптужбе

Тужитељка Еулекса Марија Бамие, која је суспендована пошто је у приштинској штампи изнела тврдње о корупцији у тој европској мисији, поновила је своје сумње, док је судија Франческо Флори одбацио све оптужбе.

Гостујући у емисији "Рубикон" на ТВ Кохавижн Бамие је синоћ рекла да постоје непобитни докази за сумњу да су бивши судија, а потом председник скупстине судија Косова, Франческо Флори и бивша главна тузитељка Еулекса Јарослава Новотна умесани у корупцију и намештање судских процеса у најмање три слуцаја.

Бамие је током емисије Флорија, који се путем Скајпа укључио из Удина, питала о ономе што сумња, а Флори је рекао да је био наиван сто је прихватио да се види са извесним Ејупом Камберијем.

Поводом оптужби да је добио 300 хиљада евра да намести судски процес у слуцају "експлозије код локала Секираца", Флори је рекао да никада није имао на зиро рацуну 300 хиљада евра и да се то мозе потврдити те да је он спреман да се суочи са истразним процесом.

Бамие је подсетила да га је Камбери у два наврата питао за случај Фатмира Лимаја и за слуцај Илира Толаја, а Флори је то потврдио, али је рекао да он није учествовао у тим судским процесима и да није могао на њих да утиче.

"Ја сам Камбераја, када ми је поменуо Илира Толаја и казао да хоће да да 50 хиљада евра кауцију да би се бранио са слободе замолио да напусти канцеларију и за то имам сведока", казао је Флори.

Бамие је додала да Јарослава Новотна уз сугестије Франческа Флорија и опструкцију главног тузиоца Еулекса Џонатан Ратела нису дозволили унутрасњу истрагу коју је она иницирала, али је приметила да је могла да буде суспеднована због лошег паркирања.

Бамие је у емисији читала и транскрипте прислушкивања телефона Илира Толаја са Имером Ајетијем и још неким лицима који указују, како тврди, на умесаност у корупцију или индиректни утицај Флорија у том слуцају.

Бамие је одбацила као неистините наводе шефа Еулекса на конференцији за новинаре да је суспендована, али да је Еулекс не гони и навела да је мотив за јавни наступ њена репутација као и да указе да у Еулексу има високих званичника који су осумњицени за корупцију.

"Како је могуће да грађани Косова верују у мисију која је на Косову да брани правду и доведе правду на право место, а да унутар ње има највисе заваницнике који су позвани да деле правду и да гоне оне који крсе законе, а управо они цине оно сто се коси са законом", закљуцила је Бамие најављујући ће она обелоданити све ради истине и правде.

Бамие шири круг одговорних за корупцију

Марија Бамие тврди да званичници те мисије нису истражили како су поверљиве информације предате српској Безбедносно-информативној служби (БИА).

За овај случај Бамие је оптужила директно тадашњег шефа департмана за правду у Еулексу Алберта Пердуча, а према наводима приштинског дневника Коха диторе, информације о којима Бамие говори, предао је званичник Еулекса српске националности који је тренутно високи функционер Листе Српска.

Информације су, тврди британска тужитељка, завршиле у канцеларијама БИА у Београду, о чему је она обавестила високе званичнике Еулекса.

У доказима којима располаже Коха диторе не наводи се о којим је информацијама реч, али приштински дневник сазнаје да су "информације предате једном од агента БИА који је био ухапсен 12. јуна 2009. заједно са двоје колега током преузимања око 100 хиљада евра намењених плаћању сведока против бивших војника ОВК због учешћа у трговини органима".

Агенте БИА ухапсила је косовска полиција, пише Коха диторе, а случај је припао судији Хадзију Дергутију, док им је тадашњи окружни суд одредио месец дана притвора.

Неколико дана касније случај је преузео Еулекс, који је искористио своја овлашћења и пустио притворене да се бране са слободе, наводи лист и додаје да су "они након тога побегли са Косова и никада се више нису вратили".

Како без обзира на информације којима су располагали званичници Еулекса нису покренули истрагу, британска тужитељка је то искористила да шефове Мисије и посебно одсек за правду оптужи за кршење закона и правила о унутрашњој контроли, као и због тога што нису покренули истрагу.

Британска тужитељка, која је добила све спорове на Косову, недавно је суспендована због наводног одавања службених информација дневнику Коха диторе.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

31.10.2014 12:14

Па Косово је мафијаска дрзава ниста ново.

ОДГОВОРИТЕ