Afera Euleks - novi detalji

Florim Hasani, brat Besnika Hasanija koji je osuđen na 33 godine zatvora zbog trostrukog ubistva u Kačaniku rekao je da je bivšem Euleksovom sudiji Frančesku Floriju posredno dao 270.000 evra za oslobađanje svog brata, ali da on nije oslobođen, jer ih je, kako je rekao, izdao Nusret Cena, takođe optuženi za ubistva u tom slučaju.

Srbija 31.10.2014 | 12:15
Afera Euleks - novi detalji

"Moj brat je osuđen samo zato što nas je izdao Nusret Cena, kome sam ja verovao i dao mu pare koje sam sakupio da preda sudiji Floriju kako bi moj brat bio oslobođen", rekao je Hasani za javni servis RTK.

On je dodao da je sudija Frančesko Flori uzeo pare, a da je oslobođen Nusret Cena, dok je njegov brat osuđen.

Objašnjavajći kako je predat novac, Florim Hasani je u emisiji RTK "Život na Kosovu" rekao da je bio u Albaniji sa bratovim advokatom Mahmutom Haljimijem koji se u Draču u Albaniji sastao sa sudijom Frančeskom Florijem.

Florim Hasani je naveo i da je video sudiju Frančeska Florija kada je čekao advokata Haljimija u Draču, i to tamo "gde su oni terminali brodova".
"Susret je trajao četri sata, a ja sam se potom vratio sa advokatom Haljimijem na Kosovo", rekao je Florim Hasani, brat osuđenog Besnika.

Frančesko Flori je, kako su preneli elektronski mediji u Prištini, ove optužbe nazvao izmišljotinama.
"Onaj ko izjavljuje da me video u Albaniji je "budala i lažov", rekao je Flori, a preneli mediji.

Flori odbacuje optužbe

Tužiteljka Euleksa Marija Bamie, koja je suspendovana pošto je u prištinskoj štampi iznela tvrdnje o korupciji u toj evropskoj misiji, ponovila je svoje sumnje, dok je sudija Frančesko Flori odbacio sve optužbe.

Gostujući u emisiji "Rubikon" na TV Kohavižn Bamie je sinoć rekla da postoje nepobitni dokazi za sumnju da su bivši sudija, a potom predsednik skupstine sudija Kosova, Frančesko Flori i bivša glavna tuziteljka Euleksa Jaroslava Novotna umesani u korupciju i nameštanje sudskih procesa u najmanje tri slucaja.

Bamie je tokom emisije Florija, koji se putem Skajpa uključio iz Udina, pitala o onome što sumnja, a Flori je rekao da je bio naivan sto je prihvatio da se vidi sa izvesnim Ejupom Kamberijem.

Povodom optužbi da je dobio 300 hiljada evra da namesti sudski proces u slucaju "eksplozije kod lokala Sekiraca", Flori je rekao da nikada nije imao na ziro racunu 300 hiljada evra i da se to moze potvrditi te da je on spreman da se suoči sa istraznim procesom.

Bamie je podsetila da ga je Kamberi u dva navrata pitao za slučaj Fatmira Limaja i za slucaj Ilira Tolaja, a Flori je to potvrdio, ali je rekao da on nije učestvovao u tim sudskim procesima i da nije mogao na njih da utiče.

"Ja sam Kamberaja, kada mi je pomenuo Ilira Tolaja i kazao da hoće da da 50 hiljada evra kauciju da bi se branio sa slobode zamolio da napusti kancelariju i za to imam svedoka", kazao je Flori.

Bamie je dodala da Jaroslava Novotna uz sugestije Frančeska Florija i opstrukciju glavnog tuzioca Euleksa Džonatan Ratela nisu dozvolili unutrasnju istragu koju je ona inicirala, ali je primetila da je mogla da bude suspednovana zbog lošeg parkiranja.

Bamie je u emisiji čitala i transkripte prisluškivanja telefona Ilira Tolaja sa Imerom Ajetijem i još nekim licima koji ukazuju, kako tvrdi, na umesanost u korupciju ili indirektni uticaj Florija u tom slucaju.

Bamie je odbacila kao neistinite navode šefa Euleksa na konferenciji za novinare da je suspendovana, ali da je Euleks ne goni i navela da je motiv za javni nastup njena reputacija kao i da ukaze da u Euleksu ima visokih zvaničnika koji su osumnjiceni za korupciju.

"Kako je moguće da građani Kosova veruju u misiju koja je na Kosovu da brani pravdu i dovede pravdu na pravo mesto, a da unutar nje ima najvise zavanicnike koji su pozvani da dele pravdu i da gone one koji krse zakone, a upravo oni cine ono sto se kosi sa zakonom", zakljucila je Bamie najavljujući će ona obelodaniti sve radi istine i pravde.

Bamie širi krug odgovornih za korupciju

Marija Bamie tvrdi da zvaničnici te misije nisu istražili kako su poverljive informacije predate srpskoj Bezbednosno-informativnoj službi (BIA).

Za ovaj slučaj Bamie je optužila direktno tadašnjeg šefa departmana za pravdu u Euleksu Alberta Perduča, a prema navodima prištinskog dnevnika Koha ditore, informacije o kojima Bamie govori, predao je zvaničnik Euleksa srpske nacionalnosti koji je trenutno visoki funkcioner Liste Srpska.

Informacije su, tvrdi britanska tužiteljka, završile u kancelarijama BIA u Beogradu, o čemu je ona obavestila visoke zvaničnike Euleksa.

U dokazima kojima raspolaže Koha ditore ne navodi se o kojim je informacijama reč, ali prištinski dnevnik saznaje da su "informacije predate jednom od agenta BIA koji je bio uhapsen 12. juna 2009. zajedno sa dvoje kolega tokom preuzimanja oko 100 hiljada evra namenjenih plaćanju svedoka protiv bivših vojnika OVK zbog učešća u trgovini organima".

Agente BIA uhapsila je kosovska policija, piše Koha ditore, a slučaj je pripao sudiji Hadziju Dergutiju, dok im je tadašnji okružni sud odredio mesec dana pritvora.

Nekoliko dana kasnije slučaj je preuzeo Euleks, koji je iskoristio svoja ovlašćenja i pustio pritvorene da se brane sa slobode, navodi list i dodaje da su "oni nakon toga pobegli sa Kosova i nikada se više nisu vratili".

Kako bez obzira na informacije kojima su raspolagali zvaničnici Euleksa nisu pokrenuli istragu, britanska tužiteljka je to iskoristila da šefove Misije i posebno odsek za pravdu optuži za kršenje zakona i pravila o unutrašnjoj kontroli, kao i zbog toga što nisu pokrenuli istragu.

Britanska tužiteljka, koja je dobila sve sporove na Kosovu, nedavno je suspendovana zbog navodnog odavanja službenih informacija dnevniku Koha ditore.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

31.10.2014 12:14

Pa Kosovo je mafijaska drzava nista novo.

ODGOVORITE