Радници ступили у штрајк

Запослени у Руднику боксита "Сребреница" ступили су данас у штрајк и обуставили експлоатацију и испоруку руде, јер пословодство није одговорило на њихов захтјев од 23. октобра за исплату двије од пет неисплаћених плата, потврђено је Срни у овом предузећу.

Република Српска 31.10.2014 | 11:45
Радници ступили у штрајк

"Тражили смо исплату плата и доприноса за јун и јул, али пословодство није ништа предузело и одлучили смо да обуставимо рад и ступимо у штрајк", изјавио је новинарима предсједник Синдикалне организације и Штрајкачког одбора овог предузећа Раде Грујичић.

Он каже да неизвјесност у вези са исплатом и кашњењем плата угрожава егзистенцију 43 породице запослених у овом руднику.

Штрајкачи одбор најавио је и покретање кривичне одговорности за потписивање штетног уговора са извођачем радова који је ангажован за експлоатацију и транспорт руде.

Најављен је и захтјев за смјену директора предузећа и обавјештавање ресорног министарства у Влади Републике Српске, као и Савеза синдиката о ситуацији у овом предузећу и покретање иницијативе да се сви надлежни укључе у преиспитивање одговорности за тешку ситуацију и да се траже рјешења.

Вршилац дужности директора Рудника Младен Радић каже да пословодство ради на томе да Управа за индиректно опорезивање БиХ деблокира рачун предузећа да би исплатили једну заосталу плату.

"Разлози за кашњење плата су лоше вријеме и поплаве које су изазвале застој у раду и велике трошкове. То је онемогућило рад на експлоатацији руде у овој години, јер смо од 150 радних дана радили само половину", рекао је Радић.

Он је изразио очекивање да ће се ускоро створити услови за исплату једне плате и да ће штрајк бити прекинут, да би се радом остварила зарада која би омогућила нормално пословање и исплату заосталих плата.

Повјереник Савеза синдиката Републике Српске за Сребреницу и Братунац Милан Јовановић каже да су радници организовали штрајк у складу са законом и да су њихови захтјеви оправдани, јер траже остварење основног радничког права, а то је исплата зарађених плата и доприноса.

Јовановић очекује да ће сљедеће седмице бити одржани нови разговори Штрајкачког одбора и пословодства да би били испуњени захтјеви радника и настављен рад у овом предузећу.

Коментари / 0

Оставите коментар