Radnici stupili u štrajk

Zaposleni u Rudniku boksita "Srebrenica" stupili su danas u štrajk i obustavili eksploataciju i isporuku rude, jer poslovodstvo nije odgovorilo na njihov zahtjev od 23. oktobra za isplatu dvije od pet neisplaćenih plata, potvrđeno je Srni u ovom preduzeću.

Republika Srpska 31.10.2014 | 11:45
Radnici stupili u štrajk

"Tražili smo isplatu plata i doprinosa za jun i jul, ali poslovodstvo nije ništa preduzelo i odlučili smo da obustavimo rad i stupimo u štrajk", izjavio je novinarima predsjednik Sindikalne organizacije i Štrajkačkog odbora ovog preduzeća Rade Grujičić.

On kaže da neizvjesnost u vezi sa isplatom i kašnjenjem plata ugrožava egzistenciju 43 porodice zaposlenih u ovom rudniku.

Štrajkači odbor najavio je i pokretanje krivične odgovornosti za potpisivanje štetnog ugovora sa izvođačem radova koji je angažovan za eksploataciju i transport rude.

Najavljen je i zahtjev za smjenu direktora preduzeća i obavještavanje resornog ministarstva u Vladi Republike Srpske, kao i Saveza sindikata o situaciji u ovom preduzeću i pokretanje inicijative da se svi nadležni uključe u preispitivanje odgovornosti za tešku situaciju i da se traže rješenja.

Vršilac dužnosti direktora Rudnika Mladen Radić kaže da poslovodstvo radi na tome da Uprava za indirektno oporezivanje BiH deblokira račun preduzeća da bi isplatili jednu zaostalu platu.

"Razlozi za kašnjenje plata su loše vrijeme i poplave koje su izazvale zastoj u radu i velike troškove. To je onemogućilo rad na eksploataciji rude u ovoj godini, jer smo od 150 radnih dana radili samo polovinu", rekao je Radić.

On je izrazio očekivanje da će se uskoro stvoriti uslovi za isplatu jedne plate i da će štrajk biti prekinut, da bi se radom ostvarila zarada koja bi omogućila normalno poslovanje i isplatu zaostalih plata.

Povjerenik Saveza sindikata Republike Srpske za Srebrenicu i Bratunac Milan Jovanović kaže da su radnici organizovali štrajk u skladu sa zakonom i da su njihovi zahtjevi opravdani, jer traže ostvarenje osnovnog radničkog prava, a to je isplata zarađenih plata i doprinosa.

Jovanović očekuje da će sljedeće sedmice biti održani novi razgovori Štrajkačkog odbora i poslovodstva da bi bili ispunjeni zahtjevi radnika i nastavljen rad u ovom preduzeću.

Komentari / 0

Ostavite komentar