Проблеми у ШГ "Јахорина"

Одборници Скупштине општине Пале усвојили су на данашњој сједници Информацију о заштити шума и газдовању шумама на подручју ове локалне заједнице.

Република Српска 29.10.2014 | 15:48
Проблеми у ШГ "Јахорина"

За првих осам мјесеци ове године поднијето је 400 прекршајних пријава за шумску крађу, због чега је Шумском газдинству "Јахорина" Пале причињена материјална штета од око 750 000 конвертибилних марака.

Представљајући стање у овом газдинству, вршилац дужности директора газдинства поручио је одборницима Скупштине општине Пале да је највећи проблем крађа, која је довела до тога да Шумско газдинство "Јахорина" у првих шест мјесеци ове године оствари дефицит од око 570 000 конвертибилних марака.

Затражена је помоћ од свих надлежних институција и општине Пале да се укључе у рјешавање проблема крађе шуме.

"Могу да нам помогну преко удружења дрвопрерађивача, да се покуша са њима преговарати да украдене асортименте са нашег газдинства не купују,а помогло би се и кроз инспекцијске органе на нивоу града, који би помогли у прегледу самих дрвопрерађивачких капацитета", каже вршилац дужности директора Шумског газдинства "Јахорина" Пале Ненад Павловић.

Начелник општине Пале каже да општина има добру вољу да помогне, али да као институција немају законске надлежности у Шумском газдинству"Јахорина".

"То показује сав деформитет овог система да општина као институција нема утицаја на многа јавна предузећа која егзистирају на њеној територији,између осталог нема утицаја на Шумско газдинство "Јахорина". Да би се рјешили проблеми у том газдинству потребна је заједничка активност Министарства унутрашњих послова, републичких и градских инспекција, као и општине Пале и Шумског газдинства", каже начелник Миодраг Ковачевић.

Ковачевић додаје да рјешавање проблема у Шумском газдинству "Јахорина" не може проћи без сарадње запослених, при чему морају пречистити прво своје редове, а потом тражити помоћ од других институција. Напомиње да је и поред добре сарадње са директором Шумског газдинства, проблем у дуговањима која Шумско газдинство има према општини, што прави велике проблеме овој локалној заједници.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар