Problemi u ŠG "Jahorina"

Odbornici Skupštine opštine Pale usvojili su na današnjoj sjednici Informaciju o zaštiti šuma i gazdovanju šumama na području ove lokalne zajednice.

Republika Srpska 29.10.2014 | 15:48
Problemi u ŠG "Jahorina"

Za prvih osam mjeseci ove godine podnijeto je 400 prekršajnih prijava za šumsku krađu, zbog čega je Šumskom gazdinstvu "Jahorina" Pale pričinjena materijalna šteta od oko 750 000 konvertibilnih maraka.

Predstavljajući stanje u ovom gazdinstvu, vršilac dužnosti direktora gazdinstva poručio je odbornicima Skupštine opštine Pale da je najveći problem krađa, koja je dovela do toga da Šumsko gazdinstvo "Jahorina" u prvih šest mjeseci ove godine ostvari deficit od oko 570 000 konvertibilnih maraka.

Zatražena je pomoć od svih nadležnih institucija i opštine Pale da se uključe u rješavanje problema krađe šume.

"Mogu da nam pomognu preko udruženja drvoprerađivača, da se pokuša sa njima pregovarati da ukradene asortimente sa našeg gazdinstva ne kupuju,a pomoglo bi se i kroz inspekcijske organe na nivou grada, koji bi pomogli u pregledu samih drvoprerađivačkih kapaciteta", kaže vršilac dužnosti direktora Šumskog gazdinstva "Jahorina" Pale Nenad Pavlović.

Načelnik opštine Pale kaže da opština ima dobru volju da pomogne, ali da kao institucija nemaju zakonske nadležnosti u Šumskom gazdinstvu"Jahorina".

"To pokazuje sav deformitet ovog sistema da opština kao institucija nema uticaja na mnoga javna preduzeća koja egzistiraju na njenoj teritoriji,između ostalog nema uticaja na Šumsko gazdinstvo "Jahorina". Da bi se rješili problemi u tom gazdinstvu potrebna je zajednička aktivnost Ministarstva unutrašnjih poslova, republičkih i gradskih inspekcija, kao i opštine Pale i Šumskog gazdinstva", kaže načelnik Miodrag Kovačević.

Kovačević dodaje da rješavanje problema u Šumskom gazdinstvu "Jahorina" ne može proći bez saradnje zaposlenih, pri čemu moraju prečistiti prvo svoje redove, a potom tražiti pomoć od drugih institucija. Napominje da je i pored dobre saradnje sa direktorom Šumskog gazdinstva, problem u dugovanjima koja Šumsko gazdinstvo ima prema opštini, što pravi velike probleme ovoj lokalnoj zajednici.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar