Најважнији здрав живот и превенција

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је да, осим здравог живота, превенција има велики значај у спречавању настанка можданог удара, као и кардиоваскуларних болести.

Република Српска 29.10.2014 | 15:31
Најважнији здрав живот и превенција

"Веома је важно да у раној младости учимо дјецу и омладину како да живе здраво, који су фактори ризика за настанак можданог удара, да би касније било што мање обољелих", рекао је Богданић новинарима, након што је данас на бањалучком Тргу Крајине присуствовао акцији бесплатног мјерења крвног притиска и шећера у крви поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против можданог удара.Он је напоменуо да у случају када се деси мождани удар, уз губитак квалитета живота обољелог, лијечење, рехабилитација и инвалидност такве особе представљају велики трошак за породицу и друштво.Богданић је навео да су, од хроничних незаразних болести, кардиоваскуларне болести на првом мјесту по броју обољелих и умрлих, и то не само у неразвијеним, већ и у развијеним земљама, а након њих су малигне болести.

Шеф Катедре за неурологију бањалучког Медицинског факултета и Одјељења за цереброваскуларне болести Универзитетске болнице-Клиничког центра Бањалука Владо Ђајић рекао је да је мождани удар једно од најтежих обољења савременог човјека, на трећем мјесту по узроку смртности, и на првом мјесту стварања инвалидитета.Ђајић је подсјетио да су, под покровотељством Министарства здравља Републике Српске и Републичког фонда здравственог осигурања, у посљедње три године вршене масовне акције превенције можданог удара на територији Српске, које су подразумијевале предавања, едукације здравствених радника и бесплатних 20.000 ултразвучних прегледа грађана.

"Захваљујући овом пројекту смањена је смртност од можданог удара за око 1.000 људи, јер је пројекат дао велики допринос смањењу настанка можданог удара, смртности и инвалидности од можданог удара на територији Републике Српске", навео је Ђајић.

Он је рекао да је 2011. године у Републици Српској умрло 13.500 људи, од којих је 7.500 умрло од можданог и срчаног удара, док је те године рођено 9.500 људи.Ђајић је додао су евидентирани случајеви да и млађи људи имају мождане ударе, апелујући да контролишу факторе ризика, иду на редовне контроле и користе терапију.Он је рекао да су најчешћи симптоми за настанак можданог удара губитак свијести, одузетост руке, ноге, искривљеност уста и поремећај говора.

Шеф Јединице за лијечење можданог удара Универзитетске болнице-Клиничког центра Бањалука Синиша Миљковић рекао је да су четири и по сата од првог симптома можданог удара најважнији да се помогне обољелом тромболитичном терапијом."Код те терапије преживљавање је знатно боље и смртност је седам одсто, док је код класичне терапије смртност до 30 одсто, а стопа инвалидности од 30 до 50 одсто", навео је Миљковић.

Он је рекао да су најзначајнији фактори за настанак можданог удара висок притисак, пушење, масноћа у крви, дијабетес, срчане болести, артеросклероза, те да је неопходно да сваки човјек након 40-те године уради лабораторијске анализе и ултразвук крвних судова врата и главе.Миљковић је рекао да су јединице за лијечење можданог удара, осим у Бањалуци, отворене и у Градишци, Бијељини, Источном Сарајеву, а у плану је отварање у Приједору и Зворнику.Акцију су организовали Клиника за неурологију Универзитетске болнице - Клиничког центра Бањалука заједно са Удружењем неуролога Републике Српске, уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите Српске.Акцији је присуствовао и директор Универзитетске болнице-Клиничког центра Бањалука Мирко Станетић.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Михајло

29.10.2014 14:48

Да у нормалној дрзави, јадна је дрзава у којој си ти министар здравља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

29.10.2014 18:37

Видим по слици да се и ти хранис здраво подвољак као торба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

29.10.2014 20:52

Једем здраво, претезно зеље зато сто немам за несто друго, вјезбам сваки дан на градјевини, нема се друге! За цигаре и алкохол сигурно немам осим по која ракијица за циркулацију... А то да цу да дуго зивим, који це ми то к... кад немам воље за зивотом у овој предивној земљи БиХ (Република Српска) коју је најгори олос ојадио до дна! А знамо сви ко су они...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Михајло

30.10.2014 15:47

Ви би били сигурно доста способан министар. Пустите др Богданица на миру, цовјек је способан и помагао је увјек људима до сада, помагаце и у будуцности. Да није у СНСД не би тако прицали о њему. Најпостенији и најискренији цовјек којег сам до сада имао могуцности да упознам, ко несто друго прица о њему није цовјека никада ни упознао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

30.10.2014 18:39

За тебе сто га бранис! Како овако безлицан цовјек мозе да се обогати само зато сто је у партији! Па има вас бас малоумних! Само да није...али јесте и то са кримосима у влади! Ма ни родјена мајка ме не би натјерала да радим против својих принципа а камоли да сарадјујем са криминалцима! Њега ми је највисе зао кад заврси у прдекани.

ОДГОВОРИТЕ