Najvažniji zdrav život i prevencija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je da, osim zdravog života, prevencija ima veliki značaj u sprečavanju nastanka moždanog udara, kao i kardiovaskularnih bolesti.

Republika Srpska 29.10.2014 | 15:31
Najvažniji zdrav život i prevencija

"Veoma je važno da u ranoj mladosti učimo djecu i omladinu kako da žive zdravo, koji su faktori rizika za nastanak moždanog udara, da bi kasnije bilo što manje oboljelih", rekao je Bogdanić novinarima, nakon što je danas na banjalučkom Trgu Krajine prisustvovao akciji besplatnog mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara.On je napomenuo da u slučaju kada se desi moždani udar, uz gubitak kvaliteta života oboljelog, liječenje, rehabilitacija i invalidnost takve osobe predstavljaju veliki trošak za porodicu i društvo.Bogdanić je naveo da su, od hroničnih nezaraznih bolesti, kardiovaskularne bolesti na prvom mjestu po broju oboljelih i umrlih, i to ne samo u nerazvijenim, već i u razvijenim zemljama, a nakon njih su maligne bolesti.

Šef Katedre za neurologiju banjalučkog Medicinskog fakulteta i Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti Univerzitetske bolnice-Kliničkog centra Banjaluka Vlado Đajić rekao je da je moždani udar jedno od najtežih oboljenja savremenog čovjeka, na trećem mjestu po uzroku smrtnosti, i na prvom mjestu stvaranja invaliditeta.Đajić je podsjetio da su, pod pokrovoteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srpske i Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, u posljednje tri godine vršene masovne akcije prevencije moždanog udara na teritoriji Srpske, koje su podrazumijevale predavanja, edukacije zdravstvenih radnika i besplatnih 20.000 ultrazvučnih pregleda građana.

"Zahvaljujući ovom projektu smanjena je smrtnost od moždanog udara za oko 1.000 ljudi, jer je projekat dao veliki doprinos smanjenju nastanka moždanog udara, smrtnosti i invalidnosti od moždanog udara na teritoriji Republike Srpske", naveo je Đajić.

On je rekao da je 2011. godine u Republici Srpskoj umrlo 13.500 ljudi, od kojih je 7.500 umrlo od moždanog i srčanog udara, dok je te godine rođeno 9.500 ljudi.Đajić je dodao su evidentirani slučajevi da i mlađi ljudi imaju moždane udare, apelujući da kontrolišu faktore rizika, idu na redovne kontrole i koriste terapiju.On je rekao da su najčešći simptomi za nastanak moždanog udara gubitak svijesti, oduzetost ruke, noge, iskrivljenost usta i poremećaj govora.

Šef Jedinice za liječenje moždanog udara Univerzitetske bolnice-Kliničkog centra Banjaluka Siniša Miljković rekao je da su četiri i po sata od prvog simptoma moždanog udara najvažniji da se pomogne oboljelom trombolitičnom terapijom."Kod te terapije preživljavanje je znatno bolje i smrtnost je sedam odsto, dok je kod klasične terapije smrtnost do 30 odsto, a stopa invalidnosti od 30 do 50 odsto", naveo je Miljković.

On je rekao da su najznačajniji faktori za nastanak moždanog udara visok pritisak, pušenje, masnoća u krvi, dijabetes, srčane bolesti, arteroskleroza, te da je neophodno da svaki čovjek nakon 40-te godine uradi laboratorijske analize i ultrazvuk krvnih sudova vrata i glave.Miljković je rekao da su jedinice za liječenje moždanog udara, osim u Banjaluci, otvorene i u Gradišci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, a u planu je otvaranje u Prijedoru i Zvorniku.Akciju su organizovali Klinika za neurologiju Univerzitetske bolnice - Kliničkog centra Banjaluka zajedno sa Udruženjem neurologa Republike Srpske, uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.Akciji je prisustvovao i direktor Univerzitetske bolnice-Kliničkog centra Banjaluka Mirko Stanetić.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Mihajlo

29.10.2014 14:48

Da u normalnoj drzavi, jadna je drzava u kojoj si ti ministar zdravlja.

ODGOVORITE
Name

Md

29.10.2014 18:37

Vidim po slici da se i ti hranis zdravo podvoljak kao torba

ODGOVORITE
Name

Ja

29.10.2014 20:52

Jedem zdravo, pretezno zelje zato sto nemam za nesto drugo, vjezbam svaki dan na gradjevini, nema se druge! Za cigare i alkohol sigurno nemam osim po koja rakijica za cirkulaciju... A to da cu da dugo zivim, koji ce mi to k... kad nemam volje za zivotom u ovoj predivnoj zemlji BiH (Republika Srpska) koju je najgori olos ojadio do dna! A znamo svi ko su oni...

ODGOVORITE
Name

re Mihajlo

30.10.2014 15:47

Vi bi bili sigurno dosta sposoban ministar. Pustite dr Bogdanica na miru, covjek je sposoban i pomagao je uvjek ljudima do sada, pomagace i u buducnosti. Da nije u SNSD ne bi tako pricali o njemu. Najposteniji i najiskreniji covjek kojeg sam do sada imao mogucnosti da upoznam, ko nesto drugo prica o njemu nije covjeka nikada ni upoznao.

ODGOVORITE
Name

Ja

30.10.2014 18:39

Za tebe sto ga branis! Kako ovako bezlican covjek moze da se obogati samo zato sto je u partiji! Pa ima vas bas maloumnih! Samo da nije...ali jeste i to sa krimosima u vladi! Ma ni rodjena majka me ne bi natjerala da radim protiv svojih principa a kamoli da saradjujem sa kriminalcima! Njega mi je najvise zao kad zavrsi u prdekani.

ODGOVORITE