Квар чим истекне гаранција?

Многи од нас су доживели да се неки кућни апарат, ако не и више њих, поквари само мјесец дана након истицања гаранције.

Свијет 29.10.2014 | 08:42
Квар чим истекне гаранција?

Обично мислимо да је то случајност, али то заиста може бити намјера произвођача. Јер на примјер код неких штампача за кућне рачунаре, хакери су открили посебне системе који броје сваку одшампану страницу.

Након одређеног времена, штампач пријављује "грешку на глави штампача", а поправак кошта више него сам уређај. При томе је са штампачем све у реду, али произвођач је увјерен како вам је потребан нови. Наравно, по могућности истог произвођача.

То није никаква теорија завјере, „планирана дотрајалост“ заиста постоји, тврде у удружењима за заштиту потрошача. Али у Француској би тако нешто убрзо могло постати кривично дјело - преваре. Одговарајући закон је већ прихватила скупштина, а сад треба да потврди и Сенат.

Изворно, такви "осигурачи" су нормални у инжењерском умијећу: нека пукне нешто јефтино да би се сачувало нешто скупо. Нека пукне гума, али да точак остане читав или нека пукну заптивци, али да мотор остане у реду. Шта више, читави аутомобили су конструисани тако да до деформације дође мјестима гдје ће путници остати заштићени. Исто важи и за авионе, који пуцају на одређеним мјестима из готово истог разлога.

Ако старо траје, ко ће купити ново?

Ипак круже приче како је инжењерско умијеће постало превише добро. Наводно су прве најлон-чарапе могле да издрже Трећи свјетски рат - а да не пукну - и наравно онда нема потребе куповати нове.

Управо о томе говори француски пропис назван Обсолесценце программéе који је придодат у Закону о заштити потрошача. Он се при томе не односи на "нормалне осигураче", него на "цјелокупну технику“, која служи да би се скратио животни вијек неког производа и подстакла куповина нових производа.

Такве технологије могу бити: системи који намјерну изазивају квар, пуцање на одређеном мјесту или програмирано, превремено обустављање рада, техничко ограничење, ометање могућности поправке или намјерну некомпатибилност."

И ту се одмах сјетимо уређаја који раде на батерије, а чије се батерије не могу мијењати. Код много тога нам се чини да су и направљени тако да трају што краће, али индустрија упорно одбацује све те оптужбе.

Све у свему, ако у Француској тај закон буде заживио (прије свега усвојен и у Горњем дому), у том случају, за овакве преваре одговорна особа може бити кажњена и до двије године затвора и са 300.000 евра новчане казне.

Коментари / 0

Оставите коментар