Софтвер успорио рад љекара

Увођење веб софтвера за тимове породичне медицине, у који доктори уписују податке о пацијентима и евидентирају оно што су урадили током прегледа, наљутило је један број љекара, који кажу да им је успорен рад, а тиме и смањена продуктивност.

Република Српска 29.10.2014 | 08:18
Софтвер успорио рад љекара

Тако, примјера ради, Раде Дујаковић, в.д. предсједника Слободне етичке асоцијације "Медицус цурат" Бањалука, истиче да када користећи овај програм хоће да напише једну упутницу и пацијенти примјећују да је потребно пет минута да се она одштампа.

"Програм је потпуни промашај и има елементарне недостатке. Ми као медицински образовани људи смо овдје прије свега да помогнемо болесном човјеку. Љекари су срозани на ниво дактилографа, који треба да укуцавају неке статистичке податке, али је то све сада јако успорено", каже Дујаковић, иначе породични доктор бањалучког Дома здравља.

Замишљено је, истиче он, да овај софтвер рад љекара учини ефикаснијим, али их је у коначници успорио, тако да је "продуктивност буквално преполовљена".

"Нама сада не остане ниједан минут за преглед пацијента. То и пацијенти примјећују - да доктори, умјесто у њих, гледају у екран. Чак и они љекари који су добро информатички 'потковани' веома су разочарани овим програмом, који је загушио ефикасност рада у амбулантама", упозорава Дујаковић.

Он истиче да за пацијента има 15 минута, те да у том времену треба да га саслуша, прегледа, те изда терапију или упутницу за даљу дијагностичку обраду.

"Сада је то мени онемогућено јер од силних података које од мене тражи овај програм немам времена за пацијента", критикује Дујаковић.

Да новонастала ситуација након почетка примјене овог софтвера није идилична, признаје и Драшко Купрешак, предсједник Удружења доктора породичне медицине Републике Српске, који каже да се програм базира на кориштењу интернета.

Испоставило се, тврди Купрешак, да је проблем настао због брзине интернета, а не због самог концепта софтвера.

"Тако је врло често у амбулантама породичне медицине долазило до успореног рада и на неки начин 'штопања' евиденције оног што је урађено, а што је доводило до релативне фрустрације доктора и изазвало реакцију", рекао је Купрешак.

Истакао је да проблем који се односи на брзину испоруке интернета треба превазићи у идућем периоду.

"Удружење има један јасан став - софтвер је добар, али није идеалан", рекао је Купрешак.

Са друге стране, из ресорног министарства казали су да континуирано прате и контролишу процес увођења веб софтвера за тимове породичне медицине и промптно реагују на пријаве из домова здравља. Како тврде, жалбе нису честе.

"Досад су само два дома здравља послала информације о проблемима у функционисању софтвера - ДЗ Србац и ДЗ Теслић. Представници Министарства су у кратком року посјетили те домове здравља и у разговору с представницима домова здравља размотрили примједбе", навели су из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Како су додали, у разговорима је утврђено више приједлога за побољшање, а није се чула тврдња да је софтвер лош. У утврђивању чињеница, тврде у Министарству, потврђено је да су постојали проблеми у комуникационим линијама, а не у софтверском рјешењу.

Иначе, имплементација веб апликације за тимове породичне медицине почела је у мају, а до 15. октобра имплементирана је у 36 домова здравља. Планирано је да до краја овог мјесеца процес буде завршен и у осталим домовима здравља.

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дујо

29.10.2014 07:23

Многи љекари немају појма о рацунарима у 21 вијеку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

29.10.2014 07:48

Да је то једини проблем то би било идеално. Нама намећу то софтверско ријешење које до сада има неколико верзија и ниједна није коначна. Мислим да је цијена софтвера превисока А да Фирма из Бања Луке , Рачунари д.о.о.добро наплаћује већ годинама неста сто ми треба да прихватимо а при томе служимо као покусни кунићи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хогар

29.10.2014 10:26

Програм није прављен да реши проблеме у породичној медицини. Направљен је да реши финанцијске проблеме оних који су га наруцили, и оних који су га радили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бледолики

29.10.2014 16:06

Господине Купрешак да ли је довољно 15 мб доwнлоад-а и 15 мб уплоад-а? Брзина интернета је само мали дио проблема, Wеб медиц је у фази израде, опрему коју користи фирма из БЛ није адекватна и располажу са малим бројем људи. За 2-3 мјесеца кад се сви Домови здравља повежу у систем настаће хаос. Ако остане у овом облику wеб медиц неће бити добро рјешење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

29.10.2014 17:19

По сваком рачунару на којем је инсталиран овај софтвер Фонд здравственог осигурања плаћа фирми Рачунари.д.о.о. 400 КМ мјесечно. Оваквих рачунара има у свим домовима здравља и свим болницама. На хиљаде. Власник фирме Рачунари.д.о.о. господин Грга је велики пријатељ Ранка Шкрбића. Даље закључите сами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Матриx

29.10.2014 21:33

Ре: Бањалучанин лупаш ко максим по дивизији. Фонд већ годинама не плаћа ништа по овом пројекту. Лако провјерљиво у Фонду.

ОДГОВОРИТЕ