Породица Ратковић има 11 дјеце

Маријана и Златко Ратковић у браку су 21 годину и имају 11 дјеце, четири дјечака и седам дјевојчица.

Република Српска 28.10.2014 | 10:20
Породица Ратковић има 11 дјеце

Најстарији Ђорђе има 20 година, Александар 19, Јована 17, Милица 15, Теодора 14, Вук 12, Михајло 11, Душица 9, Марија 7, Катарина 6 и најмлађа Софија има 3 године. Девет школараца, од тога један студент, два средњошколца и шест основаца од којих њих неколико тренира фолклор.

Кућа им је смјештена у брдовитој улици Франца Шуберта из које се пружа панорамски поглед на Бању Луку. Њихове комшије радо су нас упутиле до куће Ратковића гдје смо затекли Маријану са њених шесторо дјеце.
Храбра и скормна жена прича да су њено једино богатство дјеца, а циљ - да их изведе на прави пут.

"Узалуд некоме све паре свијета, када то не чини човјека богатим. Дјецу учим да буду добри људи, да помажу другима и да науче да се брину о себи. Сви ми имамо своје проблеме, да ли мање или веће - зависи, али трудиш се увијек да створиш дјеци оно основно", прича Маријана.

До сада је доживјела доста како негативних тако и позитивних ситуација, разних реакција од људи, али највише је заболи када јој кажу да је родила сиротињу.

"Мене као мајку вријеђа када ми неко то каже или када ме питају 'ко те је тјерао да рађаш толико дјеце?'.

Мене нико није тјерао да родим дјецу, муж и ја смо их све стекли из љубави. Људи имају предрасуде, мисле да моје дјеца не знају ни читати ни писати, што није тачно. Старији син матурирао је одличним успјехом, уписао је и факултет. Често обавља сезонске послове да би зарадио нешто новца. Наравно да нам живот није идеалан, а коме јесте у данашње вријеме?!", објашњава наша саговорница.

Од њих једанаесторо дјеце свако се карактером разликује на свој начин, а оно што их између осталог веже јесте - слога.

"Они су такви, ако имају једну чоколаду подијелит ће је између себе. Најстарији син брзо је сазрио и брзо је преузео улогу старијег брата. Најмлађа Софија све запажа и све је интересује. Некада сви оду у школу и ја останем код куће сама са њом, баш ми буде необично тада да поред толико дјеце останемо само нас двије", прича ова поносна мајка.

У соби од 27 квадрата која се налази на спрату, спава њих 11 браће и сестара, али не жале се, пише Клиx.
"Ми смо срећни. Ја сам стално у том кругу, сваки дан их спремам и испраћам у школу. Они очекују да си скухао ручак, ако ме један дан нема њима је необично. Некада је отац са њима ако мене нема, али он ради, тако да сам ја углавном с њима цијели дан. Мој муж је димњачар, али имамо оно основно. Обоје смо млади остали без родитеља, тако да смо све једно другоме. Покушавамо да створимо што је више могуће и дјеца нам помажу. У кући се мора знати ко је ауторитет, ја сам према својој дјеци и добар и строг родитељ, поштују ме без обзира колико година имају", каже Маријана.

Када су се тек вјенчали Златко и Маријана кренули су ни из чега, а сада су родитељи 11 дјеце.

"Када смо се тек вјенчали кренули смо од нуле, 'од кашике' што се каже у нашем народу. Све што имамо стекли смо сами, али не кажем да није било помоћи од државе и других људи. Мој отац је имао шесторо дјеце и опет су сви одрасли у здраве и добре људе. Другачије је вријеме сада, истина, али данас омладина одмах хоће ауто, скупе телефоне, све да има, а послије остаре и немају потомство. Живот прође. Знам да требају и посао и ауто, али ниједно дијете неће умријети од глади", закључује ова храбра и оптимистична жена.

Дом Ратковића смјештен у срцу природе напустили смо испуњени правом породичном идилом. Једна изрека каже "без дјеце не расте кућа“, а ова породица је примјер да се уз слогу, љубав и вољу све може постићи.

Извор:Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ПД

28.10.2014 09:38

Свака част све похвале кад сте се одлучили на оволико дјеце у овом времену то је велика храброст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

28.10.2014 09:43

дјеца су наса будуцност,сти ицх је висе све су боља,само им треба прузити услове за зивот,да се сколују и послије добију посао,ето засто нам треба добра и просперитетна дрзава.За родитеље је то велики изазов,свака цаст онима који своју дјецу изведу на прави пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смирноф

28.10.2014 10:37

Свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

знам

28.10.2014 10:46

Ово су јунаци насег доба! Гледајте их срби и нека нам буду примјер Јос да се наси политицари освјесте да сви имамо могуцност за троје и висе дјеце, дјеце која це зивјети и стварати у дрзави разума и благостања високо уздигнутих глава

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

28.10.2014 17:34

Јос само када би наси глупи поитицари сконтали да је овај примјер будуцности Републике Српске а уједно и српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо Италија

28.10.2014 19:58

Свака цаст најбогатија породица, то је капитал који се креце и прица. Свака вам цаст.

ОДГОВОРИТЕ