Porodica Ratković ima 11 djece

Marijana i Zlatko Ratković u braku su 21 godinu i imaju 11 djece, četiri dječaka i sedam djevojčica.

Republika Srpska 28.10.2014 | 10:20
Porodica Ratković ima 11 djece

Najstariji Đorđe ima 20 godina, Aleksandar 19, Jovana 17, Milica 15, Teodora 14, Vuk 12, Mihajlo 11, Dušica 9, Marija 7, Katarina 6 i najmlađa Sofija ima 3 godine. Devet školaraca, od toga jedan student, dva srednjoškolca i šest osnovaca od kojih njih nekoliko trenira folklor.

Kuća im je smještena u brdovitoj ulici Franca Šuberta iz koje se pruža panoramski pogled na Banju Luku. Njihove komšije rado su nas uputile do kuće Ratkovića gdje smo zatekli Marijanu sa njenih šestoro djece.
Hrabra i skormna žena priča da su njeno jedino bogatstvo djeca, a cilj - da ih izvede na pravi put.

"Uzalud nekome sve pare svijeta, kada to ne čini čovjeka bogatim. Djecu učim da budu dobri ljudi, da pomažu drugima i da nauče da se brinu o sebi. Svi mi imamo svoje probleme, da li manje ili veće - zavisi, ali trudiš se uvijek da stvoriš djeci ono osnovno", priča Marijana.

Do sada je doživjela dosta kako negativnih tako i pozitivnih situacija, raznih reakcija od ljudi, ali najviše je zaboli kada joj kažu da je rodila sirotinju.

"Mene kao majku vrijeđa kada mi neko to kaže ili kada me pitaju 'ko te je tjerao da rađaš toliko djece?'.

Mene niko nije tjerao da rodim djecu, muž i ja smo ih sve stekli iz ljubavi. Ljudi imaju predrasude, misle da moje djeca ne znaju ni čitati ni pisati, što nije tačno. Stariji sin maturirao je odličnim uspjehom, upisao je i fakultet. Često obavlja sezonske poslove da bi zaradio nešto novca. Naravno da nam život nije idealan, a kome jeste u današnje vrijeme?!", objašnjava naša sagovornica.

Od njih jedanaestoro djece svako se karakterom razlikuje na svoj način, a ono što ih između ostalog veže jeste - sloga.

"Oni su takvi, ako imaju jednu čokoladu podijelit će je između sebe. Najstariji sin brzo je sazrio i brzo je preuzeo ulogu starijeg brata. Najmlađa Sofija sve zapaža i sve je interesuje. Nekada svi odu u školu i ja ostanem kod kuće sama sa njom, baš mi bude neobično tada da pored toliko djece ostanemo samo nas dvije", priča ova ponosna majka.

U sobi od 27 kvadrata koja se nalazi na spratu, spava njih 11 braće i sestara, ali ne žale se, piše Klix.
"Mi smo srećni. Ja sam stalno u tom krugu, svaki dan ih spremam i ispraćam u školu. Oni očekuju da si skuhao ručak, ako me jedan dan nema njima je neobično. Nekada je otac sa njima ako mene nema, ali on radi, tako da sam ja uglavnom s njima cijeli dan. Moj muž je dimnjačar, ali imamo ono osnovno. Oboje smo mladi ostali bez roditelja, tako da smo sve jedno drugome. Pokušavamo da stvorimo što je više moguće i djeca nam pomažu. U kući se mora znati ko je autoritet, ja sam prema svojoj djeci i dobar i strog roditelj, poštuju me bez obzira koliko godina imaju", kaže Marijana.

Kada su se tek vjenčali Zlatko i Marijana krenuli su ni iz čega, a sada su roditelji 11 djece.

"Kada smo se tek vjenčali krenuli smo od nule, 'od kašike' što se kaže u našem narodu. Sve što imamo stekli smo sami, ali ne kažem da nije bilo pomoći od države i drugih ljudi. Moj otac je imao šestoro djece i opet su svi odrasli u zdrave i dobre ljude. Drugačije je vrijeme sada, istina, ali danas omladina odmah hoće auto, skupe telefone, sve da ima, a poslije ostare i nemaju potomstvo. Život prođe. Znam da trebaju i posao i auto, ali nijedno dijete neće umrijeti od gladi", zaključuje ova hrabra i optimistična žena.

Dom Ratkovića smješten u srcu prirode napustili smo ispunjeni pravom porodičnom idilom. Jedna izreka kaže "bez djece ne raste kuća“, a ova porodica je primjer da se uz slogu, ljubav i volju sve može postići.

Izvor:Nezavisne novine

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

PD

28.10.2014 09:38

Svaka čast sve pohvale kad ste se odlučili na ovoliko djece u ovom vremenu to je velika hrabrost.

ODGOVORITE
Name

XY

28.10.2014 09:43

djeca su nasa buducnost,sti ich je vise sve su bolja,samo im treba pruziti uslove za zivot,da se skoluju i poslije dobiju posao,eto zasto nam treba dobra i prosperitetna drzava.Za roditelje je to veliki izazov,svaka cast onima koji svoju djecu izvedu na pravi put.

ODGOVORITE
Name

smirnof

28.10.2014 10:37

Svaka cast.

ODGOVORITE
Name

znam

28.10.2014 10:46

Ovo su junaci naseg doba! Gledajte ih srbi i neka nam budu primjer Jos da se nasi politicari osvjeste da svi imamo mogucnost za troje i vise djece, djece koja ce zivjeti i stvarati u drzavi razuma i blagostanja visoko uzdignutih glava

ODGOVORITE
Name

pero

28.10.2014 17:34

Jos samo kada bi nasi glupi poiticari skontali da je ovaj primjer buducnosti Republike Srpske a ujedno i srpskog naroda.

ODGOVORITE
Name

Pajo Italija

28.10.2014 19:58

Svaka cast najbogatija porodica, to je kapital koji se krece i prica. Svaka vam cast.

ODGOVORITE