Сукоб СИПЕ и Тужилаштва режирали политичари!

Неко је нањушио да је ‘дошла маца на вратанца’ и да ће поглавље 23 обиљежити животе и четверогодишњи мандат изборних побједника.

Босна и Херцеговина 27.10.2014 | 22:07
Сукоб СИПЕ и Тужилаштва режирали политичари!

 Слиједом тога недвосмислено је да је сукоб на релацији кључних полицијских агенција и унутрашњи раскол у правосуђу апсолутно изрежиран.

То је паклени план отопљавања оштрице кључних полуга у борби против корупције и криминала и необориви доказ да најмоћније политичке елите и даље преко својих људи држе под ‘шапом’ полицију и правосудне институције.

Врло је индикативно да су судови у задње вријеме масовно код ‘крупних риба’ обарали приједлоге тужилаштава за изрицање или продуживање мјера затворскога притвора, као посебне и најстрожије мјере на почетку процеса, и то управо због недостатка ваљаних доказа.

Овога викенда смо били свједоци незапамћене размјене међусобних оптужби између Тужилаштва БиХ и Суда БиХ. Тужилаштво адресира отровне стрелице на Суд БиХ због ослобађања ‘окорјелих криминалаца’ у држави и гажења дигнитета тужиоца, док Суд БиХ узвраћа тезом да тужиоци врло површно припремају оптужнице, без чврстих доказа, па чак наводе елементарне пропусте попут вјештачења и сл.

Подсјећамо, већ мјесецима трају и тензије и сукоби на релацији СИПА – Тужилаштво БиХ.

Па када онда том нереду придодамо и анимозитет између полицијских агенција, човјек мора остати избезумљен.Језиву анархију у домаћем правосуђу више не крију чак ни највиши функционери у Министарству правосуђа које је давно испустило диригентску палицу из својих руку, а по многима је постало и један од главних генератора анархије у правосудном систему.

Замјеник министра правосуђа БиХ Срђан Радуљ оцијенио је да постоје озбиљни разлози за забринутост када је ријеч о борби против организованог криминала, корупције и других тешких кривичних дјела, јер на релацији правосудних и полицијских институција “ништа не функционише како би требало”.

Радуљ је потврдио да постоји сукоб на релацији Агенција за истраге и заштиту БиХ /СИПА/ – Тужилаштво БиХ те Тужилаштво БиХ – Суд БиХ.

- Почело је од предмета ‘Тешањ’ који је зачетник међусобних нетрпељивости између руководилаца СИПА-е и Тужилаштва БиХ, чији је тренутни исход вођење кривичног поступка под врло чудним околностима против директора СИПА-е.Затим вишемјесечно јавно препуцавање између Тужилаштва и Суда БиХ које додатно продубљује сумњу у законит рад правосудних институција на нивоу БиХ, навео је Радуљ.

Према његовим ријечима, а то је објективно кључна дијагноза, исти они који се посљедњих дана јавно прозивају врше константне опструкције реформе правосудног система који је почео кроз структурални дијалог.

Коментаришући најаву Тужилаштва БиХ да ће уложити жалбу на укидање притвора осумњиченим у акцијама кодног назива ‘Месо’ и ‘Гибралтар’, Радуљ је оцијенио да је порука Тужилаштва БиХ да се овим догађањима угрожава борба против корупције и не шаље добра порука грађанима БиХ – заиста забрињавајућа, али да правосудне институције не требају упућивати поруке једне другима преко медија, већ сарађивати на законом прописан начин.

Он је поручио да је борба против криминала и корупције један од главних приоритета и Министарства правосуђа БиХ, тако да је БиХ претходне године закључила билатералне уговоре са земљама у окружењу којим се омогућава изручење властитих држављана за кривична дјела организованог криминала, корупције, прања новца и других тешких кривичних дјела.

- Али, ако се овај међусобни сукоб настави, ни 100 закона или уговора не може то надокнадити, песимист је Радуљ.

Дакле, неко је нањушио да је ‘дошла маца на вратанца’ и како ће поглавље 23 обиљежити животе и четверогодишњи мандат изборних побједника. Слиједом тога недвосмислено је да је сукоб на релацији кључних полицијских агенција и унутрашњи раскол у правосуђу апсолутно изрежиран.

То је паклени план отопљавања оштрице кључних полуга у борби против корупције и криминала и необориви доказ да најмоћније политичке елите и даље преко својих људи држе под ‘шапом’ полицију и правосудне институције.

Треба ли се враћати у прошлост и присјетити се случајева ‘Човић’, ‘Будимир’, ‘Бранковић’, ‘Бичакчић’ и многих других ослобођених свих сумњи и оптужби због недостатка доказа, па чак и оригиналних докумената и ненадлежности судова, што је највећа правна бесмислица забиљежена и на ширим просторима.

Структурални дијалог је замро и ту је потпуно у праву замјеник Радуљ: то није случајно.

Међутим, поглавље 23 ће, упркос отпорима, засигурно доминирати сљедећих година политичком, правосудном па на концу и криминалном сценом у БиХ.

Извор: Дневни лист

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Абцда

27.10.2014 21:44

Ова земља тоне дубље и дубље. Нема нам спаса, а ми невидимо јер смо опсегнути национализмом. Све се затвара, омладина нема перспективе, све сто је паметно се затвара, не улазе се у образовање, не граде се фирме, немамо културних догадаја, сви нас заобилазе. Незнам да ли би било боље да смо 3 независне Дрзаве - мозда би нас онда носталгија за БиХ вукла, ка сто БиХ вуце носталгија за Југославију. Ова земља је рај - рај за криминалце. Престанимо се висе мрзити, хајмо градити заједно, нек се Срби врате у Сарајево, треба им помоц, нк се Хрвати врате у Посвину, нек се Босњаци врате у Бањалуку итд..

ОДГОВОРИТЕ