Лов на Србе не престаје

На Косову и Метохији већ 15 година не престаје отворени лов на Србе, а није искључена могућност да дође до новог масовног насиља, каже игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић.

Србија 26.10.2014 | 18:03
Лов на Србе не престаје

Уколико такав однос према Србима буде настављен, каже Јањић, то ће у највећој мјери компромитовати међународну заједницу и директно бити извор нестабилности за цијелу Европу.

Он истиче да су Срби изложени прогону и уништавању имовине, што произилази из опште атмосфере послије рата "да су главни кривци и да треба да испаштају".

"Проблем је када у једном друштву нестану механизми осуде тих појава и када се они стално правдају и омладина се на тај начин `трује`, па из тога произилазе разни инциденти", рекао је Јањић за Радио-Београд.

Он је додао да неспособност друштва да се суочи са проблемом сопственог екстремизма ствара атмосферу из које произилазе и даљи напади на Србе.

"То показује да је Косово 15 година после рата и даље политички нестабилнилно и да постоји проблем исламског фундаментализма", каже Јањић.

Он није искључио могућност још неког масовног насиља на Косову, јер многа политичка питања тамо нису ријешена, а и европска перпектива западног Балкана је под знаком питања.

"То може да доведе до додатних турбуленција и отвори пут ка верском фундаментализму", рекао је Јањић.

Он каже да је зато велика одговорност на политичким лидерима да се боре против те атмосфере, а не да користе екстремизам и да на основу тога добијају више гласова.

Јањић је указао да су Срби јужно Ибра у положају таоца.

"Увек кад се нешто деси, било на територији уже Србије или на северу Косова или јужним деловима Србије, увек имамо рефлексију на овим просторима, јер овде су Срби најугроженији и у мањини су", рекао је Јањић и додао да онда врло лако може да дође до нежељеног развоја догађаја.

Он каже да је проблем што нападаче на српске куће или на Србе, које полиција ухапси, судови пуштају на слободу.

"Међународна заједница мора да игра улогу катализатора и да се поставе јасна правила, нарочито на Косову и Метохији...

Очекује се да се овде ураде одређене ствари, које би биле у правцу поштовања људских права, слобода и свих људи без обзира којој нацији или вери припадају", каже Јањић.


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

медабрундо

26.10.2014 17:05

Ја се у Србији осецам угрозено као Србин. Нема Милосевица, нема српских генерала, а Срби се и даље угњетавају и сатанизују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дуро

26.10.2014 19:59

Срби додјите свести

ОДГОВОРИТЕ