Lov na Srbe ne prestaje

Na Kosovu i Metohiji već 15 godina ne prestaje otvoreni lov na Srbe, a nije isključena mogućnost da dođe do novog masovnog nasilja, kaže iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

Srbija 26.10.2014 | 18:03
Lov na Srbe ne prestaje

Ukoliko takav odnos prema Srbima bude nastavljen, kaže Janjić, to će u najvećoj mjeri kompromitovati međunarodnu zajednicu i direktno biti izvor nestabilnosti za cijelu Evropu.

On ističe da su Srbi izloženi progonu i uništavanju imovine, što proizilazi iz opšte atmosfere poslije rata "da su glavni krivci i da treba da ispaštaju".

"Problem je kada u jednom društvu nestanu mehanizmi osude tih pojava i kada se oni stalno pravdaju i omladina se na taj način `truje`, pa iz toga proizilaze razni incidenti", rekao je Janjić za Radio-Beograd.

On je dodao da nesposobnost društva da se suoči sa problemom sopstvenog ekstremizma stvara atmosferu iz koje proizilaze i dalji napadi na Srbe.

"To pokazuje da je Kosovo 15 godina posle rata i dalje politički nestabilnilno i da postoji problem islamskog fundamentalizma", kaže Janjić.

On nije isključio mogućnost još nekog masovnog nasilja na Kosovu, jer mnoga politička pitanja tamo nisu riješena, a i evropska perpektiva zapadnog Balkana je pod znakom pitanja.

"To može da dovede do dodatnih turbulencija i otvori put ka verskom fundamentalizmu", rekao je Janjić.

On kaže da je zato velika odgovornost na političkim liderima da se bore protiv te atmosfere, a ne da koriste ekstremizam i da na osnovu toga dobijaju više glasova.

Janjić je ukazao da su Srbi južno Ibra u položaju taoca.

"Uvek kad se nešto desi, bilo na teritoriji uže Srbije ili na severu Kosova ili južnim delovima Srbije, uvek imamo refleksiju na ovim prostorima, jer ovde su Srbi najugroženiji i u manjini su", rekao je Janjić i dodao da onda vrlo lako može da dođe do neželjenog razvoja događaja.

On kaže da je problem što napadače na srpske kuće ili na Srbe, koje policija uhapsi, sudovi puštaju na slobodu.

"Međunarodna zajednica mora da igra ulogu katalizatora i da se postave jasna pravila, naročito na Kosovu i Metohiji...

Očekuje se da se ovde urade određene stvari, koje bi bile u pravcu poštovanja ljudskih prava, sloboda i svih ljudi bez obzira kojoj naciji ili veri pripadaju", kaže Janjić.


Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

medabrundo

26.10.2014 17:05

Ja se u Srbiji osecam ugrozeno kao Srbin. Nema Milosevica, nema srpskih generala, a Srbi se i dalje ugnjetavaju i satanizuju.

ODGOVORITE
Name

duro

26.10.2014 19:59

Srbi dodjite svesti

ODGOVORITE