Балканско политичко сијело без камера

Опуштена атмосфера, гибаница, јунетина и по која шала уз озбиљан дијалог обележили су јучерашњи скуп ЕУ - Западни Балкан у Београду.

Србија 25.10.2014 | 20:10
Балканско политичко сијело без камера

Први пут, а уз посредовање Брисела и добру вољу српских домаћина, у Београду је био министар спољних послова Косова Енвер Хоџај, а тек који дан после инцидента “дрон” дошао је и шеф дипломатије Албаније Димир Бушати.

Поред њих на неформалној конференцији, одржаној по “гимних” моделу, којом је председавао шеф српске дипломатије Ивица Дачић, били су министри спољних послова и економије из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније.

Европску комисију су представљали актуелни комесари за финансије и проширење ЕУ Јирки Катаинен и Штефан Филе, којима је ово била опроштајна посета Београду. Тема скупа су биле економске реформе и сарадња у региону.

Иза строго затворених врата, где бројни новинари нису имали приступ, атмосферу је све време диктирао домаћин скупа Дачић. Уместо очекиваног затегнутог односа на релацији Срби - Албанци, како “Блиц” сазнаје, Дачић се потрудио да опусти атмосферу, па је чак у једном тренутку загрлио госте из Приштине, колегу Хоџаја и министра економије Фадиља Исмаилија. Нажалост, ван домета новинарских камера.

- Видели смо на примеру једне фудбалске утакмице како се за дан може срушити оно што је са муком грађено 15 година. Економија нам мора бити приоритет - рекао је Дачић, а онда у шали додао: “Ову кафу што пијете части Европска комисија. У ствари, они ће да часте и ручак.”

А на трпези је било богато. Јунетина, тестенина, гибаница, разне салате и чизкејк.
Један од учесника скупа преноси за “Блиц” да је атмосфера чак на тренутке била и весела.

- Дачић се извинио црногорском министру Игору Лукшићу што нема преводиоца на црногорски језик. То је било сипматично свима нама са ових простора - каже наш саговорник.

На скупу министара спољних послова и економије Западног Балкана није било обележја државности, застава, грбова, химни. Само имена и презимена учесника била су за столом на таблама испред њих.

Ипак, саговорник “Блица” преноси да је значку са заставом Србије на реверу имао српски министар привреде Жељко Сертић, а министри са Косова мале значке двоглавог орла.

Конференција у хотелу “Метропол” одржана је уз строге мере обезбеђења, једно крило је било доступно само учесницима, и без и најмањег инцидента. Двери и ДСС су саопштењима осудили долазак представника Приштине у српску престоницу.

Штефан Филе је у изјави новинарима најавио да ће ЕУ региону дати до милијарду евра финансијске подршке, као и 10 милијарди евра повољних зајмова.

Вучић: Све за стабилност

- Србија је чинила све и чиниће све да очува досадашњу стабилност у региону, јер било која нестабилност највише погодује онима који би нешто да учине против Србије - рекао је премијер Александар Вучић на конференцији за новинаре са комесаром ЕУ Штефаном Филеом. Вучић се захвалио Филеу на досадашњем ангажману у Бриселу.

 

Извор: Блиц

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мд

25.10.2014 06:43

Немогу да вјерујем да је Ивица свечано дочекао Шиптаре исте оне који пале српске куће по Косову и Метохији, Србија је једина земља на свијету која дочекује своје непријатеље и џелате свечано и која клечи пред њима

ОДГОВОРИТЕ
Name

неби да немора Силва

25.10.2014 07:22

За мд. Не би он. Али кад се нареди мора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутралан

25.10.2014 07:22

Ре Мд Нр разумијем шта је ту фел, и да има људи који не виде и не разумију стварност. Косово је призната држава и то је то. Нико зато није крив ни народ ни данашњи политичари. Кривац је Слободан Милошевић Сесељ итд. Зато дајте да боље зивимо и на томе да радимо а Косово је готова ствар. То што га Руси нису признали кога још занима а и то це бити док се док се договоре са Америма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

25.10.2014 17:04

Вјероватно су им морали организовати и пун КРЕВЕТ,једно без другуг не иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Послован цовјек

25.10.2014 18:48

Људи моји, бављење политиком је посао. Нема ту ни љубави ни патриотизма. Нека се само зарадјује. А зарадјује се. И то добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј

26.10.2014 01:04

Какве ми будалетине бирамо на изборима, добро ми и живимо! Огроман је пропуст организатора! Морали су имати преводиоца и за Црнски и за Горски језик! Ајоооој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

26.10.2014 05:55

Балканско сијело без крчмара, хахахахахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре неутралан

26.10.2014 09:12

Ми смо Косову изгубили после Косовског боја а не прије пар година,јер од тада па до дана данасњег увијек се трговало са Косовом,прво краљеви па после јебени комунисти па сад јебене демократе,а признали су Косово амери швабе и њихови дупелизци ,

ОДГОВОРИТЕ