Дачић: Србија поштује циљеве УН

Република Србија придаје изузетан значај раду УН - најважнијој међународној организацији за нашу земљу, у чијем је оснивању учествовала, рекао је Ивица Дачић.

Србија 24.10.2014 | 18:18
Дачић: Србија поштује циљеве УН

Незамењива је улога УН као универзалне међународне организација, посвећене очувању мира и стабилности у свету и развоју човечанства у целини“, навео је Дачић у поздравном говору поводом прославе Дана Уједињених нација у Србији, и захвалио сталном координатору Тима УН у Србији Ирени Војачковој Солорано.

Министар спољних послова је посебно истакао да изражава захвалност на сарадњи и подршци коју су нам пружили Тим УН и УН агенције приликом мајских катастрофалних поплава, као и захвалност мисији УН на Косову и Метохији.

Србија посебан значај придаје присуству и статусно-неутралном деловању УНМИК на КиМ на основу Резолуције СБ УН 1244, као и свих агенција, тела и програма УН, нарочито када се има у виду дијалог који се води измедју Београда и Приштине уз посредовање ЕУ“, казао је Дачић.

Шеф српске дипломатије изразио је задовољство што је Конференција о учешћу региона у мировним операцијама УН одржана ових дана у Београду.

Захвалио бих представнику Генералног секретара УН за Србију и шефу београдске канцеларије УН, господину Питеру Дуеу, на покретању ове иницијативе и препознавању потенцијала и спремности Републике Србије да доприноси и промовише мир у региону и шире“, рекао је Дачић.

Он је оценио да је западни Балкан, који је био зона деловања мировних операција, прерастао у регион из којег се извози стабилност, о чему сведочи запажено учешће Републике Србије у бројним мировним мисијама широм света.

„Влада Републике Србије сарадјује са око 20 специјализованих агенција и организација Уједињених нација на многим развојним и политичким процесима и активностима од значаја за цео регион“, нагласио је Дачић и додао да су Србија и УН започели консултације о утврдјивању новог Оквирног партнерства за период од
2016. до 2020. године.

Као чланица Економско-социјалног савета УН од ове године, Србија активно учествује у спроводјењу Миленијумских развојних циљева и формулисању Глобалне развојне агенде кроз утврдјивање нових развојних циљева и подциљева за период од 2015. до 2030. године, објаснио је Дачић.

Он је навео да Србија и УН посвећују посебну пажњу јачању регионалне сарадње, решавању питања
избеглих и интерно расељених лица, побољшању положаја рањивих група и ублажавању последица климатских промена.

УН су изабрале Србију да буде једна од шест земаља које учествују у консултацијама о односу и доприносу културе развоју, што ће омогућити бројним чиниоцима да изнесу своје видјење улоге културе и њене интеграције у Глобалну развојну агенду после 2015. године“, рекао је Дачић.

Српски министар истакао је да је свет суочен са озбиљним претњама и изазовима, које захтевају посебан мултилатералан ангажман и ефикасно деловање УН, а то су епидемија еболе, безбедносна криза у Украјини и ширење медјународног тероризма у Сирији и Ираку, где прети опасност од терористичке организације „Исламска држава“.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

родјо

24.10.2014 20:16

Толико су увјерљиви,да само могу лагати собствени Народ.Од лазног ТИТА,до лазне сахране.Досао сам до закљуцка.да ми бркамо мудрост и подмуклост.Назалост ми смо подмукао Народ а не МУДАР.

ОДГОВОРИТЕ