Реалов страшни напад или Барсин 'Кинески зид'?!

Субота, 18.00. На стадиону Сантјаго Бернабеу игра се први овосезонски, а укупно 229. шпански "Ел класико": Реал - Барселона. Не игра Бејл, Суарез можда дебитује.

Фудбал 24.10.2014 | 17:15
Реалов страшни напад или Барсин 'Кинески зид'?!

Уочи сваког окршаја Реала и Барселоне последњих година, највише се причало о дуелу Кристијана Роналда и Лионела Месија.

Велики дерби Примере посматран је кроз призму двојице најбољих индивидуалаца на свету (4:2 за Месија у освојеним "ФИФА Златним лоптама"). Утакмице су ишчекиване са нестрпљењем и кључним питањем да ли ће већи утицај на коначан исход имати Португалац или Аргентинац.

Ко ће од њих бити стрелац, ко ће дати више голова, ко ће направити разлику својим продорима, дриблинзима...

Памти се, рецимо, меч из октобра 2012. на Ноу Кампу, када је било 2:2, уз по два поготка Месија и Роналда.

Меси је хет-триком, додуше уз два гола са "беле тачке", решио последњи "Ел класико" у Мадриду (3:4), а Роналдо донео "краљевима" национални Куп - 1:0 на Местаљи априла 2011, па онда и победу у гостима (1:2) априла 2012, којом је практично осигурана титула и прекинута трогодишња доминација највећег ривала.

Наравно, "Ел класико" је много више од тог дуела.

То је утакмица која сучељава и бројне друге асове светског фудбала, а својих "пет минута" славе у дербијима су из актуелних састава имали Герет Бејл (пропустиће предстојећи меч због повреде), Нејмар, Карим Бензема, Андрес Инијеста...

Ове сезоне је ривалство осиромашено пре свега одласком Анхела ди Марије из Реала у Манчестер јунајтед, али "ватрено крштење" имаће зато Џејмс Родригез и Тони Крос.

Барселона је изгубила Сеска Фабрегаса и Алексиса Санчеза, али је довела европску "Златну копачку" за сезону 2013/14 Луиса Суареза, који би стицајем околности могао да дебитује баш у суботу увече...

У контексту табеле и онога што ће бити улог, ствари стоје овако: 1. Барселона 22 бода, 2. Севиља 19, 3. Реал 18. Солидних "плус четири" за Барсу, чија одбрана још ниједном није капитулирала.

Да, Каталонци до сада нису имали нарочито тежак распоред, али је њихова гол-разлика од 22:0 ипак за свако поштовање.

Чилеанац Клаудио Браво, доведен летос из Сосиједада, добио је предност у односу на Немца Тер Штегена и са 720 минута без примљеног поготка оборио два клупска рекорда - за најдуже сачувану мрежу од почетка сезоне (Пељо Марија Артола 1977. је одолевао 560 минута) и уопште у првенственим мечевима (Виктор Валдес 686 минута у сезони 2008/09).

Јасно је да ће се Браво - који одмара у Лиги шампиона - наћи на најтежем испиту када истрчи на травњак Сантјаго Бернабеуа. Нападачи Реала су у топ форми, што показују последње победе над Атлетик Билбаом и Левантеом од по 5:0, као и тријумф над Ливерпулом на Енфилду - 0:3, колико је било већ после првих 45 минута.

На осам првенствених утакмица дали су 30 голова, готово четири по утакмици.

"Нисам уплашен, штавише, ово гостовање ме чини мотивисанијим него икад. Када знам да ће покушати да ме савладају Роналдо и други велемајстори у екипи Реала, то само појачава моју амбицију и жељу да се покажем у најбољем светлу", рекао је Браво.

Кристијано Роналдо није желео да потпаљује ватру свог ривалитета са Месијем, истакавши да не играју они, један против другог, већ Реал против Барселоне.

Уместо тога, имао је замерку везану за термин.

"Сви знају да није исто припремати се два или три дана за тако важну утакмицу. Ми смо у среду увече играли у Енглеској и није ми јасно зашто против Барселоне не играмо у недељу, него већ у суботу. И то у 18 часова. Барса ту има малу предност, али ОК, нећу да тражим алиби, јер знам да смо у форми и колико имамо самопоуздања".

Роналдо је ове сезоне далеко најефикаснији фудбалер у Европи, са 20 голова на 13 званичних мечева, док Меси није први стрелац ни у свом тиму, пошто је постигао девет погодака на 11 утакмица, а Нејмар 10 на исто толико мечева.

Ипак, Аргентинац је више него икада играо за тим. "Уписао" је чак 11 асистенција, а и такав, за његове стандарде нешто скромнији голгетерски учинак, довео га је на корак од рекорда Примере, који Телмо Зара (Атлетик Билбао) држи још од 1955. године.

Лествица је постављена на "коти 251", омалени "гаучос" тренутно је на 250, а Роналдо на 192, уз подсећање да је у шпанско првенство дошао четири и по сезоне након Месијевог дебија, у пуној играчкој снази, тако да није чудо што има импресивнији просек.

"Обарање рекорда је мање битно, битно је да играмо добро и победимо. Увек је лепо бити актер 'Ел класика', мада овај у Мадриду неће ништа одлучити", изјавио је Меси.

Притисак је ионако на страни домаћина, који осим што стрепи од увећања бодовног заостатка, има јаку моралну обавезу према навијачима, да се искупи за септембарски пораз од Атлетика у градском дербију (1:2).

Традиција је благо на страни Реала, који у досадашњих 228 мечева има 91 победу, а Барселона 89, уз 48 ремија и гол-разлику 385:371.

Само у Примери је 70:66 у победама за "краљевски клуб", од тога 51:19 на Сантјаго Бернабеу, уз 15 нерешених утакмица. На Ноу Кампу је 48:19, уз 17 ремија.

Реал је највећу предност у овом ривалству имао 1965. године, када је укупни скор био 48:32 у победама. Барса се за непуних пола века од тада "вратила у живот" и 2012. чак изједначила на 86:86, али је онда уследио горе поменути "Ел класико", у коме је Роналдо донео Реалу победу и наслов првака државе.

Ако би Каталонци добили оба меча у актуелном шампионату и евентуално утакмицу четвртфинала Купа краља, прешли би у вођство први пут још од 30-их година прошлог века.

Историја овог дербија пише се од 13. маја 1902. Написали бисмо на крају да ће се писати још дуго, дуго, на радост љубитеља фудбала у целом свету, али ко зна шта ће бити са најављеним каталонским референдумом...

ЛУИС ЕНРИКЕ
Нови тренер Барселоне рођен је у Хихону, поникао у локалном Спортингу, а потом играо и за Реал Мадрид (пет година) и за Барсу (осам), која га је 2008. промовисала у стратега свог "Б" тима.

Водио је потом Рому и Селту, а на Ноу Кампу је по завршетку минуле сезоне наследио Херарда "Тату" Мартина. Потписао је двогодишњи уговор и за сада ради врло добар посао.

МОГУЋИ САСТАВИ
РЕАЛ: Касиљас (Навас) - Арбелоа (Карвахал), Варан, Пепе, Марсело - Модрић, Крос - Родригез, Иско, Роналдо - Бензема.

БАРСЕЛОНА: Браво - Алвеш, Матје (Бартра), Пике, Алба - Маскерано, Ракитић (Ћави), Инијеста - Педро (Суарез), Меси, Нејмар.

Коментари / 0

Оставите коментар