Realov strašni napad ili Barsin 'Kineski zid'?!

Subota, 18.00. Na stadionu Santjago Bernabeu igra se prvi ovosezonski, a ukupno 229. španski "El klasiko": Real - Barselona. Ne igra Bejl, Suarez možda debituje.

Fudbal 24.10.2014 | 17:15
Realov strašni napad ili Barsin 'Kineski zid'?!

Uoči svakog okršaja Reala i Barselone poslednjih godina, najviše se pričalo o duelu Kristijana Ronalda i Lionela Mesija.

Veliki derbi Primere posmatran je kroz prizmu dvojice najboljih individualaca na svetu (4:2 za Mesija u osvojenim "FIFA Zlatnim loptama"). Utakmice su iščekivane sa nestrpljenjem i ključnim pitanjem da li će veći uticaj na konačan ishod imati Portugalac ili Argentinac.

Ko će od njih biti strelac, ko će dati više golova, ko će napraviti razliku svojim prodorima, driblinzima...

Pamti se, recimo, meč iz oktobra 2012. na Nou Kampu, kada je bilo 2:2, uz po dva pogotka Mesija i Ronalda.

Mesi je het-trikom, doduše uz dva gola sa "bele tačke", rešio poslednji "El klasiko" u Madridu (3:4), a Ronaldo doneo "kraljevima" nacionalni Kup - 1:0 na Mestalji aprila 2011, pa onda i pobedu u gostima (1:2) aprila 2012, kojom je praktično osigurana titula i prekinuta trogodišnja dominacija najvećeg rivala.

Naravno, "El klasiko" je mnogo više od tog duela.

To je utakmica koja sučeljava i brojne druge asove svetskog fudbala, a svojih "pet minuta" slave u derbijima su iz aktuelnih sastava imali Geret Bejl (propustiće predstojeći meč zbog povrede), Nejmar, Karim Benzema, Andres Inijesta...

Ove sezone je rivalstvo osiromašeno pre svega odlaskom Anhela di Marije iz Reala u Mančester junajted, ali "vatreno krštenje" imaće zato Džejms Rodrigez i Toni Kros.

Barselona je izgubila Seska Fabregasa i Aleksisa Sančeza, ali je dovela evropsku "Zlatnu kopačku" za sezonu 2013/14 Luisa Suareza, koji bi sticajem okolnosti mogao da debituje baš u subotu uveče...

U kontekstu tabele i onoga što će biti ulog, stvari stoje ovako: 1. Barselona 22 boda, 2. Sevilja 19, 3. Real 18. Solidnih "plus četiri" za Barsu, čija odbrana još nijednom nije kapitulirala.

Da, Katalonci do sada nisu imali naročito težak raspored, ali je njihova gol-razlika od 22:0 ipak za svako poštovanje.

Čileanac Klaudio Bravo, doveden letos iz Sosijedada, dobio je prednost u odnosu na Nemca Ter Štegena i sa 720 minuta bez primljenog pogotka oborio dva klupska rekorda - za najduže sačuvanu mrežu od početka sezone (Peljo Marija Artola 1977. je odolevao 560 minuta) i uopšte u prvenstvenim mečevima (Viktor Valdes 686 minuta u sezoni 2008/09).

Jasno je da će se Bravo - koji odmara u Ligi šampiona - naći na najtežem ispitu kada istrči na travnjak Santjago Bernabeua. Napadači Reala su u top formi, što pokazuju poslednje pobede nad Atletik Bilbaom i Levanteom od po 5:0, kao i trijumf nad Liverpulom na Enfildu - 0:3, koliko je bilo već posle prvih 45 minuta.

Na osam prvenstvenih utakmica dali su 30 golova, gotovo četiri po utakmici.

"Nisam uplašen, štaviše, ovo gostovanje me čini motivisanijim nego ikad. Kada znam da će pokušati da me savladaju Ronaldo i drugi velemajstori u ekipi Reala, to samo pojačava moju ambiciju i želju da se pokažem u najboljem svetlu", rekao je Bravo.

Kristijano Ronaldo nije želeo da potpaljuje vatru svog rivaliteta sa Mesijem, istakavši da ne igraju oni, jedan protiv drugog, već Real protiv Barselone.

Umesto toga, imao je zamerku vezanu za termin.

"Svi znaju da nije isto pripremati se dva ili tri dana za tako važnu utakmicu. Mi smo u sredu uveče igrali u Engleskoj i nije mi jasno zašto protiv Barselone ne igramo u nedelju, nego već u subotu. I to u 18 časova. Barsa tu ima malu prednost, ali OK, neću da tražim alibi, jer znam da smo u formi i koliko imamo samopouzdanja".

Ronaldo je ove sezone daleko najefikasniji fudbaler u Evropi, sa 20 golova na 13 zvaničnih mečeva, dok Mesi nije prvi strelac ni u svom timu, pošto je postigao devet pogodaka na 11 utakmica, a Nejmar 10 na isto toliko mečeva.

Ipak, Argentinac je više nego ikada igrao za tim. "Upisao" je čak 11 asistencija, a i takav, za njegove standarde nešto skromniji golgeterski učinak, doveo ga je na korak od rekorda Primere, koji Telmo Zara (Atletik Bilbao) drži još od 1955. godine.

Lestvica je postavljena na "koti 251", omaleni "gaučos" trenutno je na 250, a Ronaldo na 192, uz podsećanje da je u špansko prvenstvo došao četiri i po sezone nakon Mesijevog debija, u punoj igračkoj snazi, tako da nije čudo što ima impresivniji prosek.

"Obaranje rekorda je manje bitno, bitno je da igramo dobro i pobedimo. Uvek je lepo biti akter 'El klasika', mada ovaj u Madridu neće ništa odlučiti", izjavio je Mesi.

Pritisak je ionako na strani domaćina, koji osim što strepi od uvećanja bodovnog zaostatka, ima jaku moralnu obavezu prema navijačima, da se iskupi za septembarski poraz od Atletika u gradskom derbiju (1:2).

Tradicija je blago na strani Reala, koji u dosadašnjih 228 mečeva ima 91 pobedu, a Barselona 89, uz 48 remija i gol-razliku 385:371.

Samo u Primeri je 70:66 u pobedama za "kraljevski klub", od toga 51:19 na Santjago Bernabeu, uz 15 nerešenih utakmica. Na Nou Kampu je 48:19, uz 17 remija.

Real je najveću prednost u ovom rivalstvu imao 1965. godine, kada je ukupni skor bio 48:32 u pobedama. Barsa se za nepunih pola veka od tada "vratila u život" i 2012. čak izjednačila na 86:86, ali je onda usledio gore pomenuti "El klasiko", u kome je Ronaldo doneo Realu pobedu i naslov prvaka države.

Ako bi Katalonci dobili oba meča u aktuelnom šampionatu i eventualno utakmicu četvrtfinala Kupa kralja, prešli bi u vođstvo prvi put još od 30-ih godina prošlog veka.

Istorija ovog derbija piše se od 13. maja 1902. Napisali bismo na kraju da će se pisati još dugo, dugo, na radost ljubitelja fudbala u celom svetu, ali ko zna šta će biti sa najavljenim katalonskim referendumom...

LUIS ENRIKE
Novi trener Barselone rođen je u Hihonu, ponikao u lokalnom Sportingu, a potom igrao i za Real Madrid (pet godina) i za Barsu (osam), koja ga je 2008. promovisala u stratega svog "B" tima.

Vodio je potom Romu i Seltu, a na Nou Kampu je po završetku minule sezone nasledio Herarda "Tatu" Martina. Potpisao je dvogodišnji ugovor i za sada radi vrlo dobar posao.

MOGUĆI SASTAVI
REAL: Kasiljas (Navas) - Arbeloa (Karvahal), Varan, Pepe, Marselo - Modrić, Kros - Rodrigez, Isko, Ronaldo - Benzema.

BARSELONA: Bravo - Alveš, Matje (Bartra), Pike, Alba - Maskerano, Rakitić (Ćavi), Inijesta - Pedro (Suarez), Mesi, Nejmar.

Komentari / 0

Ostavite komentar