Креће НБА: Представљамо дивизију Централ

Пошто смо представили клубове у дивизији Атлантик, пет дана пре почетка НБА лиге још смо у Источној конференцији. На реду је дивизија Централ.

Кошарка 24.10.2014 | 10:30
Креће НБА: Представљамо дивизију Централ

Најпре сте имали прилику да прочитате нашу најаву и очекивања за Аталантик дивизију. Сада је на ред дошла најјача дивизија Истока. У овој дивизији играју два клуба која су најјача у целој Источној конференцији - Кливленд Кавалирс и Чикаго Булс. Да Индијана није доживела потпуни крах, рекли би да је дивизија Централ уствари Источна конференција. Овако је то мало мање изражено, али нас свеједно радује да ће се Кавси и Булси ове сезоне сусрести најмање четири пута.

ЧИКАГО БУЛС

Дошли: П.Гасол (ЛА Лејкерс), Миротић (Реал Мадрид), Мекдермот (драфт, 11.пик), Брукс (Денвер), Берстоу (драфт, 49.пцк), Мур (Орландо)

Отишли: Бузер (ЛА Лејкерс), Аугустин (Детроит), Фредет (Њу Орлеанс), М. Џејмс (?)

Највеће појачање Булса требало би да буде Дерик Роуз, наравно ако остане здрав и одигра целу сезону. Роуз се вратио кошарци на Светском првенству где није бриљирао, али то би било превише и очекивати с обзиром колико дуго није играо озбиљну кошарку у континуитету. Важније је да је наступ у Шпанији прошао без битнијих вести о последицама повреда, а Булси су се ионако побринули да појачају тим у односу на прошлу сезону. Доласком Пау Гасола и Миротића, Бикови имају једну од најјачих ротација под кошем у лиги, а Мекдермот би већ у руки сезони могао да игра значајну улогу. Брукс можда неће бити толико важан као Аугустин прошле године, али то Булси ионако не желе јер се надају да ће Роуз изнети већи део сезоне на плеју. Ако Роуз успе да већи део сезоне остане здрав, Чикаго с разлогом може да се нада још једном нападу на врх Истока. Осим Кливленда практично нема екипе која би могла да им парира.

Нису успели да доведу Ентонија или Кевина Лава, али су успели да потпуно избалансирају екипу и да лепо заокруже ротацију. Пау Гасол је већ у припремним утакмицама показао колико је бољи играч од Бузера, Миротић на тренутке изгледа сјајно и када се потпуно навикне на НБА игру могао би да има одличну каријеру, а Мекдермот је можда руки који ће се од свих новајлија најпре уклопити у овај ниво кошарке. Са њим и Данливијем, Чикаго ће у сваком тренутку на паркету имати играча чији је шут велика претња противницима, а са свим набројаним Бикови су добили много и у нападачком делу. Одбрана свакако под Тибодом никада није и неће бити проблем.

КЛИВЛЕНД КАВАЛИРС

Дошли: Џејмс (Мајами), Лав (Минесота), Мерион (Далас), М. Милер (Мемфис), Џ. Џонс (Мајами), Херис (драфт, 33. пик), Марфи (Чикаго), Хејвуд (Шарлот), Томас (Јута)

Отишли: Вигинс (1. пик, Минесота), Бенетт (Минесота), Денг (Мајами), Мајлс (Индијана), Џек (Бруклин), Хоз (ЛА Клиперс), Т. Зелер (Бостон), Ги (Сакраменто), Карасјов (Бруклин), Хопсон (Сакраменто)

Леброн Џејмс је најбољи “генерлани менаџер” лиге. Након што је пре четири године прешао у Мајами и за собом повукао Боша, али и доста ветерана који су желели да освоје прстен. Сада је све то поновио у Кливленду. Овај пут му се прикључио Лав, ветерани нису изостали, а Кавси су преко ноћи постали највећи фаворит Истока. Ако је цена за то била давање два прва пика на драфту – нека је.

Кливленд је дефинитивно највећи победник летње пијаце, али и једна од највећих непознаница лиге. Јасно је шта можемо да очекујемо од Леброна и Лава, ту је и Ирвинг који ће у сезону ући осокољен због наступа на Мундобаскету, али и због чињенице да је преко ноћи од прве постао трећа опција. Довели су неколико корисних ветерана, имају и пар добрих младих играча и вероватно су највећи фаворити за врх Истока. Међутим, поставља се питање како ће то на паркету изгледати и да ли је Леброн успео да још једном сложи тим који ће се у првој сезони борити за НБА прстен.

Имаће Кавси сигурно проблема у одбрани са ротацијом испод коша јер се ту практично ослањају само на Лава, Томпсону и Варежаа, а познато је колико се Бразилац често повређује. Питање је и уиграности екипе јер је на ростеру тек пет играча из прошле сезоне, а све ће то протећи у првој НБА сезони Дејвида Блата. Баш нас занима како би човек реаговао да су му је неко приликом потписивања уговора са Кливлендом рекао са којом ће тимом ући у сезону. Да ли би се ипак одлучио на сигурност Макабија?

ДЕТРОИТ ПИСТОНС

Дошли: К. Батлер (Оклахома), Аугустин (Чикаго), Микс (ЛА Лејкерс), К. Мартин (Атланта), Греј (Сакраменто), Табит (Оклахома)

Отишли: Стаки (Индијана), В. Бајнам (Бостон), Сива (Орландо), Вилануева (Далас), Билапс (пензија)

Један од браће Ван Ганди се вратио вођењу утакмица. Џеф је остао ТВ коментатор, а Стен је посао на радију заменио позицијом тренера, али и “председника кошаркашких операција у Пистонсима”. Читајте: бивши тренер Орланда и Мајамија постао је апсолутно главна особа у Детроиту за довођење и тренирање играча.

Највећи његов задатак је да реши заврзламу коју Детроит има на унутрашњим позицијама. Из потпуно нејасних разлога прошлог лета је младом тандему Монро - Драмонд придодат Џош Смит којег су упорно гурали на позицију ниског крила што је трагикомично с обзиром на лош шут бившег играча Атланте. Како су сва тројица играча остали у клубу, биће занимљиво видети хоће ли Ван Ганди одлучити да стартује са свом тројицом, односно да ли ће наставити да малтретира све љубитеље кошарке гледањем Смита на ниском крилу, или ће неко из овог трија преузети улогу шестог играча. У првим припремним утакмицама на снази је била ова друга ситуација, али у последњим утакмицама стартовали су сва тројица. Како се клуб доста натезао око новог уговора с Монроом, некако се намеће опција да би се током сезоне могао догодити трејд у који би био укључен овај 24-годишњак који је добар играч, али није показао превелики напредак у четири године колико је у лиги.

Ако би се Детроиту све поклопило, можда би могли да се докопају плеј-офа. По нашим прогнозама они би могли да се боре за седмо или осмо место на Истоку, али некако мислимо да ће ту борбу изгубити. Упркос Стену ван Гандију.

ИНДИЈАНА ПЕЈСЕРС

Дошли: Стаки (Детроит), Мајлес (Кливленд), Синглтон (Вашингтон), Рудеж (Сарагоса)

Отишли: Стивенсон (Шарлот), Тарнер (Бостон), Р. Батлер (Вашингтон), Е. Бајнам

Дефинитивно највећи губитници овог лета. Након што је клупска управа одмах на почетку прелазног рока одбила да Ленсу Стивенсону понуди уговор какав је желео, почетком августа је Пол Џорџ доживео стравичну повреду кољена на припремама америчке репрезентације. Преко ноћи је екипа која је прошле године имала најбољи скор на Истоку и која је и уочи ове важила као један од фаворита за најбоље пласмане у тој конференцији престала да се помиње и као кандидат за плеј-оф.

Без Џорџа и Стивенсона, Индијана је остала без свог заштитног знака – чврсте игре у одбрани, брзој транзицији и могућности да сва тројица спољних играча креирају опасне ситуације. Уместо њих двојице сада ће стартери бити Родни Стаки и Си Џеј Мајлс, а то изгледа као ноћна мора навијачима Индијане, али и тренеру Френку Вогелу који се налази у деликатној ситуацији. Он је створио ове Пејсерсе, али после огромне прошлосезонске кризе почело је да се поставља питање и о његовој будућности у клубу. Сада пред собом има задатак да покуша да извуче из ове екипе пролазак до плеј-офа што ће бити заиста тешко.

Тандем Вест - Хиберт одлично је функционисао у поледњих пар сезона, али сада ће се де факто од њих тражити да потпуно преузму игру. И док ће ветеран Вест своје сигурно “испоручити”, око Хиберта се већ дуго потежу упитници. Тај момак је могао или требало да буде један од доминантнијих центара лиге, али превише смо гледали његових утакмица у којима су га надиграли тек просечни играчи. Појавиле су се и идеје да би Индијана ову ситуацију могла да искористи да трејдује Хиберта и у будућности гради нову екипу око Џорџа, а колико год из клуба тврдили да се то неће догодити, не би нас чудило да Хиберт крај сезоне дочека у неком другом клубу.

МИЛВОКИ БАКС

Дошли: Паркер (драфт, 2. пик), Дадли (ЛА Клиперс), Маршал (ЛА Лејкерс), Бејлс (Бостон), Инглис (драфт, 31. пик), О'Брајан (драфт, 36. пик).

Отишли: Сешнс (Сакраменто), Ејдриен (Хјустон), Јудо (ЛА Клиперс), Рајт (Панатинаикос), Радуљица (Шандонг), Делфино

Милвоки би могао бити јако занимљива екипа за гледање. Неће Бакси ни примирисати плеј-офу, али Џабари Паркер би уз мало среће требало да буде заштитино лице франшизе следећих 10-ак година, а могуће је да су Бакси добили и будућег суперстара на овогодишњем драфту. Џејсон Кид, који је у чудном расплету догађаја Нетсе заменио Баксима, главни задатак ће имати да Паркеру пронађе улогу у НБА. Имаће овај младић минутажу и на ниском крилу, али за очекивати је да ће ипак највише играти нешто ближе кошу. Где год да буде играо, атракције неће недостајати. Игра Џабарија Паркера никога не оставља равнодушним.

Још су две ствари јако занимљиве – како ће се Јанис Адетокунбо снаћи у улози плејмејкера коју му је Кид намеенио и како ће се развијати ситуација са Хенсоном и Сандерсом ако ће Паркер већину минута играти под кошем. И Хенсон и Сандерс су млади играчи јако добри у одбрани и сигурно сматрају да заслужују пуну минутажу. Ако Сандерс настави са лошим издањима попут оних прошлосезонских, некако би и он могао да буде губитник, без обзира на релативно висок уговор који није лако трејдовати.

Иако ће и ове године Милвоки бити у доњем делу Истока, поменута четири млада играча и понеки солидан ветеран (Дадли, Пачулија, Бејлс) плус још младих играча (Волтерс, Инглис, О'Брајант) могли би бити довољна позивница за гледање њихових утакмица на лиг-пасу. А, наводно је и О Џеј Мејо одлучио да покаже да је добар играч. Такви покушаји су увек занимљиви за гледање. Колико год вероватно били неуспешни.

Коментари / 0

Оставите коментар