Kreće NBA: Predstavljamo diviziju Central

Pošto smo predstavili klubove u diviziji Atlantik, pet dana pre početka NBA lige još smo u Istočnoj konferenciji. Na redu je divizija Central.

Košarka 24.10.2014 | 10:30
Kreće NBA: Predstavljamo diviziju Central

Najpre ste imali priliku da pročitate našu najavu i očekivanja za Atalantik diviziju. Sada je na red došla najjača divizija Istoka. U ovoj diviziji igraju dva kluba koja su najjača u celoj Istočnoj konferenciji - Klivlend Kavalirs i Čikago Buls. Da Indijana nije doživela potpuni krah, rekli bi da je divizija Central ustvari Istočna konferencija. Ovako je to malo manje izraženo, ali nas svejedno raduje da će se Kavsi i Bulsi ove sezone susresti najmanje četiri puta.

ČIKAGO BULS

Došli: P.Gasol (LA Lejkers), Mirotić (Real Madrid), Mekdermot (draft, 11.pik), Bruks (Denver), Berstou (draft, 49.pck), Mur (Orlando)

Otišli: Buzer (LA Lejkers), Augustin (Detroit), Fredet (Nju Orleans), M. Džejms (?)

Najveće pojačanje Bulsa trebalo bi da bude Derik Rouz, naravno ako ostane zdrav i odigra celu sezonu. Rouz se vratio košarci na Svetskom prvenstvu gde nije briljirao, ali to bi bilo previše i očekivati s obzirom koliko dugo nije igrao ozbiljnu košarku u kontinuitetu. Važnije je da je nastup u Španiji prošao bez bitnijih vesti o posledicama povreda, a Bulsi su se ionako pobrinuli da pojačaju tim u odnosu na prošlu sezonu. Dolaskom Pau Gasola i Mirotića, Bikovi imaju jednu od najjačih rotacija pod košem u ligi, a Mekdermot bi već u ruki sezoni mogao da igra značajnu ulogu. Bruks možda neće biti toliko važan kao Augustin prošle godine, ali to Bulsi ionako ne žele jer se nadaju da će Rouz izneti veći deo sezone na pleju. Ako Rouz uspe da veći deo sezone ostane zdrav, Čikago s razlogom može da se nada još jednom napadu na vrh Istoka. Osim Klivlenda praktično nema ekipe koja bi mogla da im parira.

Nisu uspeli da dovedu Entonija ili Kevina Lava, ali su uspeli da potpuno izbalansiraju ekipu i da lepo zaokruže rotaciju. Pau Gasol je već u pripremnim utakmicama pokazao koliko je bolji igrač od Buzera, Mirotić na trenutke izgleda sjajno i kada se potpuno navikne na NBA igru mogao bi da ima odličnu karijeru, a Mekdermot je možda ruki koji će se od svih novajlija najpre uklopiti u ovaj nivo košarke. Sa njim i Danlivijem, Čikago će u svakom trenutku na parketu imati igrača čiji je šut velika pretnja protivnicima, a sa svim nabrojanim Bikovi su dobili mnogo i u napadačkom delu. Odbrana svakako pod Tibodom nikada nije i neće biti problem.

KLIVLEND KAVALIRS

Došli: Džejms (Majami), Lav (Minesota), Merion (Dalas), M. Miler (Memfis), Dž. Džons (Majami), Heris (draft, 33. pik), Marfi (Čikago), Hejvud (Šarlot), Tomas (Juta)

Otišli: Vigins (1. pik, Minesota), Benett (Minesota), Deng (Majami), Majls (Indijana), Džek (Bruklin), Hoz (LA Klipers), T. Zeler (Boston), Gi (Sakramento), Karasjov (Bruklin), Hopson (Sakramento)

Lebron Džejms je najbolji “generlani menadžer” lige. Nakon što je pre četiri godine prešao u Majami i za sobom povukao Boša, ali i dosta veterana koji su želeli da osvoje prsten. Sada je sve to ponovio u Klivlendu. Ovaj put mu se priključio Lav, veterani nisu izostali, a Kavsi su preko noći postali najveći favorit Istoka. Ako je cena za to bila davanje dva prva pika na draftu – neka je.

Klivlend je definitivno najveći pobednik letnje pijace, ali i jedna od najvećih nepoznanica lige. Jasno je šta možemo da očekujemo od Lebrona i Lava, tu je i Irving koji će u sezonu ući osokoljen zbog nastupa na Mundobasketu, ali i zbog činjenice da je preko noći od prve postao treća opcija. Doveli su nekoliko korisnih veterana, imaju i par dobrih mladih igrača i verovatno su najveći favoriti za vrh Istoka. Međutim, postavlja se pitanje kako će to na parketu izgledati i da li je Lebron uspeo da još jednom složi tim koji će se u prvoj sezoni boriti za NBA prsten.

Imaće Kavsi sigurno problema u odbrani sa rotacijom ispod koša jer se tu praktično oslanjaju samo na Lava, Tompsonu i Varežaa, a poznato je koliko se Brazilac često povređuje. Pitanje je i uigranosti ekipe jer je na rosteru tek pet igrača iz prošle sezone, a sve će to proteći u prvoj NBA sezoni Dejvida Blata. Baš nas zanima kako bi čovek reagovao da su mu je neko prilikom potpisivanja ugovora sa Klivlendom rekao sa kojom će timom ući u sezonu. Da li bi se ipak odlučio na sigurnost Makabija?

DETROIT PISTONS

Došli: K. Batler (Oklahoma), Augustin (Čikago), Miks (LA Lejkers), K. Martin (Atlanta), Grej (Sakramento), Tabit (Oklahoma)

Otišli: Staki (Indijana), V. Bajnam (Boston), Siva (Orlando), Vilanueva (Dalas), Bilaps (penzija)

Jedan od braće Van Gandi se vratio vođenju utakmica. Džef je ostao TV komentator, a Sten je posao na radiju zamenio pozicijom trenera, ali i “predsednika košarkaških operacija u Pistonsima”. Čitajte: bivši trener Orlanda i Majamija postao je apsolutno glavna osoba u Detroitu za dovođenje i treniranje igrača.

Najveći njegov zadatak je da reši zavrzlamu koju Detroit ima na unutrašnjim pozicijama. Iz potpuno nejasnih razloga prošlog leta je mladom tandemu Monro - Dramond pridodat Džoš Smit kojeg su uporno gurali na poziciju niskog krila što je tragikomično s obzirom na loš šut bivšeg igrača Atlante. Kako su sva trojica igrača ostali u klubu, biće zanimljivo videti hoće li Van Gandi odlučiti da startuje sa svom trojicom, odnosno da li će nastaviti da maltretira sve ljubitelje košarke gledanjem Smita na niskom krilu, ili će neko iz ovog trija preuzeti ulogu šestog igrača. U prvim pripremnim utakmicama na snazi je bila ova druga situacija, ali u poslednjim utakmicama startovali su sva trojica. Kako se klub dosta natezao oko novog ugovora s Monroom, nekako se nameće opcija da bi se tokom sezone mogao dogoditi trejd u koji bi bio uključen ovaj 24-godišnjak koji je dobar igrač, ali nije pokazao preveliki napredak u četiri godine koliko je u ligi.

Ako bi se Detroitu sve poklopilo, možda bi mogli da se dokopaju plej-ofa. Po našim prognozama oni bi mogli da se bore za sedmo ili osmo mesto na Istoku, ali nekako mislimo da će tu borbu izgubiti. Uprkos Stenu van Gandiju.

INDIJANA PEJSERS

Došli: Staki (Detroit), Majles (Klivlend), Singlton (Vašington), Rudež (Saragosa)

Otišli: Stivenson (Šarlot), Tarner (Boston), R. Batler (Vašington), E. Bajnam

Definitivno najveći gubitnici ovog leta. Nakon što je klupska uprava odmah na početku prelaznog roka odbila da Lensu Stivensonu ponudi ugovor kakav je želeo, početkom avgusta je Pol Džordž doživeo stravičnu povredu koljena na pripremama američke reprezentacije. Preko noći je ekipa koja je prošle godine imala najbolji skor na Istoku i koja je i uoči ove važila kao jedan od favorita za najbolje plasmane u toj konferenciji prestala da se pominje i kao kandidat za plej-of.

Bez Džordža i Stivensona, Indijana je ostala bez svog zaštitnog znaka – čvrste igre u odbrani, brzoj tranziciji i mogućnosti da sva trojica spoljnih igrača kreiraju opasne situacije. Umesto njih dvojice sada će starteri biti Rodni Staki i Si Džej Majls, a to izgleda kao noćna mora navijačima Indijane, ali i treneru Frenku Vogelu koji se nalazi u delikatnoj situaciji. On je stvorio ove Pejserse, ali posle ogromne prošlosezonske krize počelo je da se postavlja pitanje i o njegovoj budućnosti u klubu. Sada pred sobom ima zadatak da pokuša da izvuče iz ove ekipe prolazak do plej-ofa što će biti zaista teško.

Tandem Vest - Hibert odlično je funkcionisao u polednjih par sezona, ali sada će se de fakto od njih tražiti da potpuno preuzmu igru. I dok će veteran Vest svoje sigurno “isporučiti”, oko Hiberta se već dugo potežu upitnici. Taj momak je mogao ili trebalo da bude jedan od dominantnijih centara lige, ali previše smo gledali njegovih utakmica u kojima su ga nadigrali tek prosečni igrači. Pojavile su se i ideje da bi Indijana ovu situaciju mogla da iskoristi da trejduje Hiberta i u budućnosti gradi novu ekipu oko Džordža, a koliko god iz kluba tvrdili da se to neće dogoditi, ne bi nas čudilo da Hibert kraj sezone dočeka u nekom drugom klubu.

MILVOKI BAKS

Došli: Parker (draft, 2. pik), Dadli (LA Klipers), Maršal (LA Lejkers), Bejls (Boston), Inglis (draft, 31. pik), O'Brajan (draft, 36. pik).

Otišli: Sešns (Sakramento), Ejdrien (Hjuston), Judo (LA Klipers), Rajt (Panatinaikos), Raduljica (Šandong), Delfino

Milvoki bi mogao biti jako zanimljiva ekipa za gledanje. Neće Baksi ni primirisati plej-ofu, ali Džabari Parker bi uz malo sreće trebalo da bude zaštitino lice franšize sledećih 10-ak godina, a moguće je da su Baksi dobili i budućeg superstara na ovogodišnjem draftu. Džejson Kid, koji je u čudnom raspletu događaja Netse zamenio Baksima, glavni zadatak će imati da Parkeru pronađe ulogu u NBA. Imaće ovaj mladić minutažu i na niskom krilu, ali za očekivati je da će ipak najviše igrati nešto bliže košu. Gde god da bude igrao, atrakcije neće nedostajati. Igra Džabarija Parkera nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Još su dve stvari jako zanimljive – kako će se Janis Adetokunbo snaći u ulozi plejmejkera koju mu je Kid nameenio i kako će se razvijati situacija sa Hensonom i Sandersom ako će Parker većinu minuta igrati pod košem. I Henson i Sanders su mladi igrači jako dobri u odbrani i sigurno smatraju da zaslužuju punu minutažu. Ako Sanders nastavi sa lošim izdanjima poput onih prošlosezonskih, nekako bi i on mogao da bude gubitnik, bez obzira na relativno visok ugovor koji nije lako trejdovati.

Iako će i ove godine Milvoki biti u donjem delu Istoka, pomenuta četiri mlada igrača i poneki solidan veteran (Dadli, Pačulija, Bejls) plus još mladih igrača (Volters, Inglis, O'Brajant) mogli bi biti dovoljna pozivnica za gledanje njihovih utakmica na lig-pasu. A, navodno je i O Džej Mejo odlučio da pokaže da je dobar igrač. Takvi pokušaji su uvek zanimljivi za gledanje. Koliko god verovatno bili neuspešni.

Komentari / 0

Ostavite komentar