Сјећања: Дарко Панчев - златна копачка Европе!

Легендарни нападач Дарко Панчев у разговору за македонске медије открио мало познате детаље из богате каријере. Причао о чувеном дуелу у Софији и о томе ко је све желео да га ангажује поред Интера.

Фудбал 24.10.2014 | 10:00
Сјећања: Дарко Панчев - златна копачка Европе!

Био је један од најубојитијих нападача у историји југословенског фудбала, освојио је „Златну Лопту, а навијачи Црвене звезде и данас стоје мирно на помињање Дарка Панчева! Човек који је голом у петој серији једанестераца печатирао победу у Барију после играчке каријере повукао се у полуилегалу.

Ретко се оглашавао у медијима, али је у опширном интервју за македонски „Нет“ открио“ врло занимљиве детаље из пребогате каријере. Популарна Кобра са Вардара поручио је да му је пораз од Сампдорије један од најтежих у каријери, али и да и данас сумња како су играчи италијанског клуба били допинговани током дуела у Софији... Он је истакао да је пре преласка у Интер имао отворену понуду Реала и Милана, те да је Арсен Венгер желео да га доведе у Монаку још док је тресао мреже у Вардару.

„Порази у важним мечевима се дуго памте. Један такав сам одиграо у Вардару када смо на домаћем терену изгубили у полуфиналу Купа од Железничара са 5:0. У Звезди сам углавном имао успехе, међутим, као шампиони Европе пролазили смо кроз тежак период наредне сезоне. Због казне УЕФА нисмо играли ниједан меч у Београду, али опет нам је мало недостајало да се пласирамо у финале. Јако тешко су ми пали мечеви са Сампдоријом. Када смо их дочекали у Софији имали су помоћ судије. Било је ту још сумњихивих ствари... Пре и после тог меча није било допинг контроле. То је био случај само тада. Да ли су они били допинговани стварно не знам, али постоји сумња... Те године отишло нам је шест битних играча, али мало нам је недостајало да закажемо финале са Барселоном. Звезда је била јака и моћна у том периоду“, рекао је Дарко Панчев.

Легендарни центарфор очигледно зна колико је и данас омиљен у Београду. На питање новинара ког светског голмана се највише плашио Панчев је дао шеретски одговор:
„Постоји добра шала у Београду. Када неко ћути на питање да ли зна коме светском голману Панчев није дао гол уследи одговор – оном ко није бранио против њега. Никада се нисам плашио супарничких голмана, увек је била обрнута ситуација. Они су страховали од мене. А што би се ја, уосталом, плашио када сам био бољи у дуелима са најбољим светским чуварима мреже. Давао сам голове Шмајхелу, Кану, Тафарелу...

Човек који је за Црвену звезду постигао 84 гола практично се играчки угасио у Интеру. Милански клуб је у том периоду био „проклета Авлија“ за светске звезде у којој нису могли да се снађу играчи са највишом репутацијом.

„Када данас размислим о свему сигурно је да сам погрешио. Али било је другачије време. Сада је све у рукама менаџера, ако имате доброг заступника сигурно ћете наћи добар клуб. Када сам био у Звезди европски клубови су долазили директно у Београд како би чули услове трансфера. Мало је познато да је Арсен Венгер хтео да ме доведе у Монако још док сам био у Вардару. Њихов директор је дошао на један турнир на којем сам био са репрезентацијом. Два сата смо провели у разговору, али они нису знали тадашње југословенске законе. Ниси могао да идеш нигде док не одслужиш војску. Такође, председник Реал Мадрида је два пута долазио у Београд приватним авионом због мене, са Миланом сам чак потписао предуговор... Драго ми је што су ме желели тако велики клубови попут Барселоне, Милана, и Реала. Касније, после шест месеци у Интеру, Алекс Фергусон је хтео да ме доведе у Јунајтед. Послао је чак и факс“.

Током трогодишњег стажа у Интеру, Панчев је одиграо свега 19 утакмица и постигао три гола. Био је у дебелој сенци Салватореа Скилаћија који је заблистао на Мундијалу у Италији 1990.године.
„Био сам од почетка критикован од стране управе и тренера, посебно је у тешким речима предњачио председник Боски. У таквој ситуацији не можете да пружити добре партије. Нисам хтео никоме да дозволим да се зеза са мном, јер сам направио велики трансфер и имао 28 година. Друго је кад си клинац који треба да се докаже. Онда ћутиш и радиш. Можда сам погрешио што сам се тако поставио, али нисам дао на себе. Уцењивали су ме, покушавали да ми смање плату. Отишао сам после три године. После сам играо у Швајцарској и Немачкој. Да сам изабрао Милан, или Барселону вероватно бих сарађивао са бољим људима и оставио бољи утисак.

Дарко Панчев тренутно ради као коментатор на једној македонској телевизији. Каже да ретко игра и рекретивно фудбал.
„Мислим да је данашњим нападачима лакше него мени. Заштићени су од стране судије, много екипа се ослања на офсајд замке и то не ради како треба. Ја сам увек имао фластера и било ми је тешко да се изборим са њим“.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЗОРАН

06.02.2015 23:39

НАЈБОЉИ ОД СВИХ,ХВАЛА ЗА СВЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кобра

17.09.2015 00:09

Један је ДАРКО ПАНЦЕВ!ЗВЕЗДИНА НАЈВЕЦА ЛЕГЕНДА!ДЗАЈО НИСИ МУ НИ ЗА МАЛИ НОКАТ!

ОДГОВОРИТЕ