Sjećanja: Darko Pančev - zlatna kopačka Evrope!

Legendarni napadač Darko Pančev u razgovoru za makedonske medije otkrio malo poznate detalje iz bogate karijere. Pričao o čuvenom duelu u Sofiji i o tome ko je sve želeo da ga angažuje pored Intera.

Fudbal 24.10.2014 | 10:00
Sjećanja: Darko Pančev - zlatna kopačka Evrope!

Bio je jedan od najubojitijih napadača u istoriji jugoslovenskog fudbala, osvojio je „Zlatnu Loptu, a navijači Crvene zvezde i danas stoje mirno na pominjanje Darka Pančeva! Čovek koji je golom u petoj seriji jedanesteraca pečatirao pobedu u Bariju posle igračke karijere povukao se u poluilegalu.

Retko se oglašavao u medijima, ali je u opširnom intervju za makedonski „Net“ otkrio“ vrlo zanimljive detalje iz prebogate karijere. Popularna Kobra sa Vardara poručio je da mu je poraz od Sampdorije jedan od najtežih u karijeri, ali i da i danas sumnja kako su igrači italijanskog kluba bili dopingovani tokom duela u Sofiji... On je istakao da je pre prelaska u Inter imao otvorenu ponudu Reala i Milana, te da je Arsen Venger želeo da ga dovede u Monaku još dok je tresao mreže u Vardaru.

„Porazi u važnim mečevima se dugo pamte. Jedan takav sam odigrao u Vardaru kada smo na domaćem terenu izgubili u polufinalu Kupa od Železničara sa 5:0. U Zvezdi sam uglavnom imao uspehe, međutim, kao šampioni Evrope prolazili smo kroz težak period naredne sezone. Zbog kazne UEFA nismo igrali nijedan meč u Beogradu, ali opet nam je malo nedostajalo da se plasiramo u finale. Jako teško su mi pali mečevi sa Sampdorijom. Kada smo ih dočekali u Sofiji imali su pomoć sudije. Bilo je tu još sumnjihivih stvari... Pre i posle tog meča nije bilo doping kontrole. To je bio slučaj samo tada. Da li su oni bili dopingovani stvarno ne znam, ali postoji sumnja... Te godine otišlo nam je šest bitnih igrača, ali malo nam je nedostajalo da zakažemo finale sa Barselonom. Zvezda je bila jaka i moćna u tom periodu“, rekao je Darko Pančev.

Legendarni centarfor očigledno zna koliko je i danas omiljen u Beogradu. Na pitanje novinara kog svetskog golmana se najviše plašio Pančev je dao šeretski odgovor:
„Postoji dobra šala u Beogradu. Kada neko ćuti na pitanje da li zna kome svetskom golmanu Pančev nije dao gol usledi odgovor – onom ko nije branio protiv njega. Nikada se nisam plašio suparničkih golmana, uvek je bila obrnuta situacija. Oni su strahovali od mene. A što bi se ja, uostalom, plašio kada sam bio bolji u duelima sa najboljim svetskim čuvarima mreže. Davao sam golove Šmajhelu, Kanu, Tafarelu...

Čovek koji je za Crvenu zvezdu postigao 84 gola praktično se igrački ugasio u Interu. Milanski klub je u tom periodu bio „prokleta Avlija“ za svetske zvezde u kojoj nisu mogli da se snađu igrači sa najvišom reputacijom.

„Kada danas razmislim o svemu sigurno je da sam pogrešio. Ali bilo je drugačije vreme. Sada je sve u rukama menadžera, ako imate dobrog zastupnika sigurno ćete naći dobar klub. Kada sam bio u Zvezdi evropski klubovi su dolazili direktno u Beograd kako bi čuli uslove transfera. Malo je poznato da je Arsen Venger hteo da me dovede u Monako još dok sam bio u Vardaru. Njihov direktor je došao na jedan turnir na kojem sam bio sa reprezentacijom. Dva sata smo proveli u razgovoru, ali oni nisu znali tadašnje jugoslovenske zakone. Nisi mogao da ideš nigde dok ne odslužiš vojsku. Takođe, predsednik Real Madrida je dva puta dolazio u Beograd privatnim avionom zbog mene, sa Milanom sam čak potpisao predugovor... Drago mi je što su me želeli tako veliki klubovi poput Barselone, Milana, i Reala. Kasnije, posle šest meseci u Interu, Aleks Ferguson je hteo da me dovede u Junajted. Poslao je čak i faks“.

Tokom trogodišnjeg staža u Interu, Pančev je odigrao svega 19 utakmica i postigao tri gola. Bio je u debeloj senci Salvatorea Skilaćija koji je zablistao na Mundijalu u Italiji 1990.godine.
„Bio sam od početka kritikovan od strane uprave i trenera, posebno je u teškim rečima prednjačio predsednik Boski. U takvoj situaciji ne možete da pružiti dobre partije. Nisam hteo nikome da dozvolim da se zeza sa mnom, jer sam napravio veliki transfer i imao 28 godina. Drugo je kad si klinac koji treba da se dokaže. Onda ćutiš i radiš. Možda sam pogrešio što sam se tako postavio, ali nisam dao na sebe. Ucenjivali su me, pokušavali da mi smanje platu. Otišao sam posle tri godine. Posle sam igrao u Švajcarskoj i Nemačkoj. Da sam izabrao Milan, ili Barselonu verovatno bih sarađivao sa boljim ljudima i ostavio bolji utisak.

Darko Pančev trenutno radi kao komentator na jednoj makedonskoj televiziji. Kaže da retko igra i rekretivno fudbal.
„Mislim da je današnjim napadačima lakše nego meni. Zaštićeni su od strane sudije, mnogo ekipa se oslanja na ofsajd zamke i to ne radi kako treba. Ja sam uvek imao flastera i bilo mi je teško da se izborim sa njim“.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ZORAN

06.02.2015 23:39

NAJBOLJI OD SVIH,HVALA ZA SVE!

ODGOVORITE
Name

kobra

17.09.2015 00:09

Jedan je DARKO PANCEV!ZVEZDINA NAJVECA LEGENDA!DZAJO NISI MU NI ZA MALI NOKAT!

ODGOVORITE