"Краљ дроге" имао пасош Косова

Бошњак Сафет Калић, ког тражи Интерпол, постигао је да промени идентитет на Косову, а то је реализовао у општини Липљан где је и добио пасош Косова под лажним именом Рифат Мурић, пише дневник "Зери".

Регион 23.10.2014 | 14:12
"Краљ дроге" имао пасош Косова

Трговац дрогом који је осумњичен за прање седам милиона евра преко продаје дроге, држављанин је Црне Горе а обзбеђен му је фалсификовани пасош на Косову са званичним пецатом, наводи "Зери".Калићу је промењено име у Рифат Мурић на пасошу Косова који има печат цивилне регистрације у општини Липљан. Како наводе приштински медији, о овом слуцају МУП Косова је почео истрагу са циљем проналажења оних који су помогли да Сафет Калић добије лажно име и косовски пасос.

МУП Косова и даље се не оглашава о овом догађају.Како пишту подгоричке Дневне новине, Рожајац Сафет Калић, који је ухапшен пре неколико дана у Аустрији, хоће да што пре буде изручен Црној Гори.

Међутим, црногорска полиција још није обавештена да ли је он у Бецу дао изјаву са таквим захтевом.Пошто су му стављене лисице на руке, Калић је затражио од тамошње полиције да обавести амбасаду Црне Горе у том граду о његовом хапшењу, али притом није тражио помоћ, речено је Дневним новинама из Министарства спољних послова и европских интеграција.

"На захтев Сафета Калића, аустријска полиција је обавестила амбасаду Црне Горе у Бечу о његовом хапшењу и радњама које су предузете у складу са законским прописима Аустрије и правилима међународне правне помоћи и сарадње. Калић се није обраћао амбасади за помоћ, а у складу са дефинисаним конзуларним процедурама и правилима за наше држављане, амбасада ће поступати у случају потенцијалног захтева", навели су из црногорског министарства.

Лист подсећа да је јуче из Министарства правде саопштено да су већ отпочели поступак изручења Сафета Калића Црној Гори.Он је ухапшен у Аустрији у понедељак под лажним именом Рифат Мурић, пошто је користио косовски пасош.Пред Специјалним већем Вишег суда у Бијелом Пољу 6. октобра је завршено суђење против Калића, његовог брата Мерсудина и супруге Амине због прања осам милиона евра, зарађених шверцом наркотика.Изрицање пресуде одложено је за почетак новембра.Сафету Калићу судило се у одсуству, а према одлуци правосудних органа одузета му је имовина, као и најближим сродницима, вредна више од 22 милиона евра.

Коментари / 0

Оставите коментар