Русија и Европа у рукама Украјинаца

Када украјински бирачи изађу на биралишта 26. октобра, на коцки неће бити судбина само њихове земље, већ и будућност знатног дела Европе, пише ексклузивно за "Данас" министар спољних послова Шведске Карл Билт.

Свијет 23.10.2014 | 09:17
Русија и Европа у рукама Украјинаца

Просто речено, наставио је он, будућност Украјине ће одлучити будућност Русије, а будућност Русије ће имати значајан утицај на будућност Европе.

Кремљ тражи, сматра Карл Билт, више од анексије Крима и контроле над дотрајалом индустријом зоном у Донбасу - његов циљ је да спречи Украјину да се окрене Западу и присили је да се окрене Истоку, те да отклони сваки ризик у широј руској орбити од нових револуција попут оне у којој је смењен Јанукович.

Санкције Запада против Русије су разјасниле колико ЕУ и САД озбиљно схватају Путинове напоре да оспори и поткопа суштинске принципе европске безбедности и међународног права, указује шеф шведске диплоамтије, али и истиче да ће, чак и ослабљена Русија и даље бити јака сила у непосредном суседству.

Избори у недељу морају да донесу владу заиста решену да спроведе радикалне реформе, пише Билт у ауторском тексту.

"Ако та агенда буде успешна, ревизионистичке тежње Кремља ће бити блокиране; пошто то постане очигледно, можда ће бити прилике за нови и хитно потребан талас реформи у самој Русији. Али ако реформе не успеју, готово да нема сумње да ће Кремљ наставити своју политику све док не оствари своје циљеве у Кремљу, Путин не жури, али очито зна шта хоће", пише Билт.

Он оцењује да би Русије, "пошто је на путу трајне конфронтације са Западом", могла чврсто да се држи става да су сви против ње, уз ризик да тежи да економски неуспех компензује даљим ревизионистичким понашањем.

"Управо би у тим околностима могла да се појави права опасност по Европу. Амбиције једне такве Русије се неће зауставити на Дњепру. Ревизионизам би могао да се претвори у отворени ревашизам пошто Кремљ настоји да успостави противтежу унутрашњој слабости демонстрирањем спољне силе", сматра Билт.

"До тада би могло да буде превише касно да се заустави срљање у ширу конфронтацију. Управо је из тог разлога сада потребно да се из деценија неуспеха изнедри јака и демократска Украјина. Избори у недељу су од суштинског значаја за Украјину, али у њима је и кључ за подстицање преображаја Русије у правог члана европске демократске породице", закључује шеф шведске дипломатије.

Коментари / 0

Оставите коментар