Rusija i Evropa u rukama Ukrajinaca

Kada ukrajinski birači izađu na birališta 26. oktobra, na kocki neće biti sudbina samo njihove zemlje, već i budućnost znatnog dela Evrope, piše ekskluzivno za "Danas" ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt.

Svijet 23.10.2014 | 09:17
Rusija i Evropa u rukama Ukrajinaca

Prosto rečeno, nastavio je on, budućnost Ukrajine će odlučiti budućnost Rusije, a budućnost Rusije će imati značajan uticaj na budućnost Evrope.

Kremlj traži, smatra Karl Bilt, više od aneksije Krima i kontrole nad dotrajalom industrijom zonom u Donbasu - njegov cilj je da spreči Ukrajinu da se okrene Zapadu i prisili je da se okrene Istoku, te da otkloni svaki rizik u široj ruskoj orbiti od novih revolucija poput one u kojoj je smenjen Janukovič.

Sankcije Zapada protiv Rusije su razjasnile koliko EU i SAD ozbiljno shvataju Putinove napore da ospori i potkopa suštinske principe evropske bezbednosti i međunarodnog prava, ukazuje šef švedske diploamtije, ali i ističe da će, čak i oslabljena Rusija i dalje biti jaka sila u neposrednom susedstvu.

Izbori u nedelju moraju da donesu vladu zaista rešenu da sprovede radikalne reforme, piše Bilt u autorskom tekstu.

"Ako ta agenda bude uspešna, revizionističke težnje Kremlja će biti blokirane; pošto to postane očigledno, možda će biti prilike za novi i hitno potreban talas reformi u samoj Rusiji. Ali ako reforme ne uspeju, gotovo da nema sumnje da će Kremlj nastaviti svoju politiku sve dok ne ostvari svoje ciljeve u Kremlju, Putin ne žuri, ali očito zna šta hoće", piše Bilt.

On ocenjuje da bi Rusije, "pošto je na putu trajne konfrontacije sa Zapadom", mogla čvrsto da se drži stava da su svi protiv nje, uz rizik da teži da ekonomski neuspeh kompenzuje daljim revizionističkim ponašanjem.

"Upravo bi u tim okolnostima mogla da se pojavi prava opasnost po Evropu. Ambicije jedne takve Rusije se neće zaustaviti na Dnjepru. Revizionizam bi mogao da se pretvori u otvoreni revašizam pošto Kremlj nastoji da uspostavi protivtežu unutrašnjoj slabosti demonstriranjem spoljne sile", smatra Bilt.

"Do tada bi moglo da bude previše kasno da se zaustavi srljanje u širu konfrontaciju. Upravo je iz tog razloga sada potrebno da se iz decenija neuspeha iznedri jaka i demokratska Ukrajina. Izbori u nedelju su od suštinskog značaja za Ukrajinu, ali u njima je i ključ za podsticanje preobražaja Rusije u pravog člana evropske demokratske porodice", zaključuje šef švedske diplomatije.

Komentari / 0

Ostavite komentar