Рампа Русије на месо из Црне Горе

Руска ветеринарска и фитосанитарна служба Росељхознадзор могла би да забрани увоз меса из Црне Горе у Русију због реекспорта европских производа.

Регион 22.10.2014 | 15:59
Рампа Русије на месо из Црне Горе

То је агенцији Риа новости изјавио шеф ветеринарске службе Сергеј Данкверт, који је упоредио проблем испоруке меса из Црне Горе у Русију са ситуацијом са Молдавијом.Росељхознадзор је одлучио да од 27. октобра уведе забрану испорука меса и месних производа из Молдавије, образложивши то небезбедним производима и могућим реекспортом из земаља Европске уније.

При томе, последице те забране могу осетити и нека белоруска предузећа која су ради прераде откупљивала молдавско месо, ако Минск у најскорије време не добије дозволу од Росељхознадзора.

"Слична је и ситуација са Црном Гором. Они су се плашили да извозе месо у Русију, па су извозили у Белорусију. Због тога смо испоруке готових месних производа из Црне Горе забранили и дозволили извоз само полутки. Према нашим сазнањима, они су извозили холандску свињетину у Белорусију.

Ако буду и даље кршили дозволе, забранићемо увоз у потпуности", рекао је Данкверт.Како је објаснио помоћник руководиоца Росељхознадзора Алексеј Алексејенко, током последњих 10 дана од момента почетка испоруке меса из Црне Горе руска ветеринарска служба већ је уочила могуће случајеве реекспорта из ЕУ.

"Очигледно, неке компаније у Црној Гори су схватиле дозволу за извоз као прилику да добро зараде и почели су да нам нуде нелегалне производе. Одлука о забрани може бити донета у најскорије време, а зависиће од одговора црногорске ветеринарске службе", додао је Алексејенко.

Инспектори Росељхознадзора су, према информацијама на сајту службе, обавили контроле меса у Црној Гори почетком овог месеца и 13. октобра три црногорска предузећа су добила дозволе за извоз.Служба је тада одлучила да не дозволи увоз готових месних производа у Русију и увела је привремено ограничење за шест компанија.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

црногорац

22.10.2014 14:56

Ну чоче, па ми немамо ни фарму а камоли месо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

23.10.2014 12:27

Можда хватају дивље свиње по шумама али и зато треба дићи задњицу. Убили су се од памети када режу грану на којој сједе.

ОДГОВОРИТЕ