Rampa Rusije na meso iz Crne Gore

Ruska veterinarska i fitosanitarna služba Roseljhoznadzor mogla bi da zabrani uvoz mesa iz Crne Gore u Rusiju zbog reeksporta evropskih proizvoda.

Region 22.10.2014 | 15:59
Rampa Rusije na meso iz Crne Gore

To je agenciji Ria novosti izjavio šef veterinarske službe Sergej Dankvert, koji je uporedio problem isporuke mesa iz Crne Gore u Rusiju sa situacijom sa Moldavijom.Roseljhoznadzor je odlučio da od 27. oktobra uvede zabranu isporuka mesa i mesnih proizvoda iz Moldavije, obrazloživši to nebezbednim proizvodima i mogućim reeksportom iz zemalja Evropske unije.

Pri tome, posledice te zabrane mogu osetiti i neka beloruska preduzeća koja su radi prerade otkupljivala moldavsko meso, ako Minsk u najskorije vreme ne dobije dozvolu od Roseljhoznadzora.

"Slična je i situacija sa Crnom Gorom. Oni su se plašili da izvoze meso u Rusiju, pa su izvozili u Belorusiju. Zbog toga smo isporuke gotovih mesnih proizvoda iz Crne Gore zabranili i dozvolili izvoz samo polutki. Prema našim saznanjima, oni su izvozili holandsku svinjetinu u Belorusiju.

Ako budu i dalje kršili dozvole, zabranićemo uvoz u potpunosti", rekao je Dankvert.Kako je objasnio pomoćnik rukovodioca Roseljhoznadzora Aleksej Aleksejenko, tokom poslednjih 10 dana od momenta početka isporuke mesa iz Crne Gore ruska veterinarska služba već je uočila moguće slučajeve reeksporta iz EU.

"Očigledno, neke kompanije u Crnoj Gori su shvatile dozvolu za izvoz kao priliku da dobro zarade i počeli su da nam nude nelegalne proizvode. Odluka o zabrani može biti doneta u najskorije vreme, a zavisiće od odgovora crnogorske veterinarske službe", dodao je Aleksejenko.

Inspektori Roseljhoznadzora su, prema informacijama na sajtu službe, obavili kontrole mesa u Crnoj Gori početkom ovog meseca i 13. oktobra tri crnogorska preduzeća su dobila dozvole za izvoz.Služba je tada odlučila da ne dozvoli uvoz gotovih mesnih proizvoda u Rusiju i uvela je privremeno ograničenje za šest kompanija.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

crnogorac

22.10.2014 14:56

Nu čoče, pa mi nemamo ni farmu a kamoli meso.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

23.10.2014 12:27

Možda hvataju divlje svinje po šumama ali i zato treba dići zadnjicu. Ubili su se od pameti kada režu granu na kojoj sjede.

ODGOVORITE