Спрега медија и мафије

По налогу Тужилаштва БиХ, од раних јутарњих сати, више стотина припадника СИПА и полицијских агенција које пружају подршку у акцији, на терену су извршили хапшења, претресе и привођења, усмјерена на 9 особа које су мета ових активности.

Босна и Херцеговина 23.10.2014 | 05:23
Спрега медија и мафије

Ради се о особама осумњиченим за кривична дјела организираног криминала, а у вези са злоупотребом положаја или овлаштења, склапањем штетних уговора, пореским утајама, прањем новца и незаконитим трансакцијама у вишемилионским износима.

У оквиру ове акције, реализују се хапшења осумњичених, међу којима су Невен Куленовић (1967.), директор маркетиншке агенције С.В.Р.С.А, затим Белма Куленовић (1972.), Сањин Куленовић (1970.), Лајла Торлак (1978.), главна и одговорна уредница и директорица маркетнига ПИНК-а БХ, Дарко Алексић (1965.), директор мреже Плус, те осумњичени Ејуб Кучук (1973.) агенција МИТА и Сенад Заимовић директор "Фабрике" (1964.) као и високи функционери телеком компаније „Еронет“, међу којима директори Стипе Прлић (1958.) и Зоран Бакула (1964.)...

"Дневни аваз" је још у јануару писао о афери ЕРОНЕТ и судским поступцима који се воде против Прлића, Бакуле и Куленовића. Тада је угледни бечки дневник "Дие Прессе" објавио низ сазнања о прању новца путем једне банке у Грацу, у којем је учествовало више бх. држављана. Лист у директну везу с једном фиктивном компанијом на Гибралтару те с тајним рачунима у аустријској "Волксбанци" доводи Стипу Прлића, директора „Хрватских телекомуникација Еронет" Мостар, Зорана Бакулу, директора мобилне мреже „ХТ Еронета“, и Невена Куленовића, директора и оснивача више маркетиншких агенција.

ЗНАЧАЈНА КАРИКА

Новинар "Дие Прессе" појашњава да је аустријско правосуђе о овом случају отворило истрагу, а да су докази на прање новца указивали још прије четири године. Тада је сумњу изазвао поштански претинац у једној банци у Грацу, чији је власник фирма на Гибралтару, који се сматра једном од земаља тзв. порезног раја.

Фирму, за коју се касније испоставило да је фиктивна, наводно је основао један мексички пјесник.-Као опуномоћеник кориштења тог поштанског сандучића с банковном везом у Љубљани је Невен Куленовић, који се сматра угледним маркетинг-подузетником и стручњаком за ТВ оглашавање у Босни и Херцеговини - наводи "Дие Прессе", уз констатацију да је истрага о овом случају почела касно и у Аустрији, односно тек почетком прошле године.

Што се тиче фирме с Гибралтара, пишу ове новине, с њених рачуна је на два рачуна "Волксбанке" у Грацу између 2008. и 2010. године пребачено више од 350.000 еура. Позивајући се на изворе у аустријском правосуђу, лист даље наводи да су власници рачуна у аустријској банци Зоран Бакула и Стипе Прлић, за које истиче да "сједе у управи мостарског телекомуникацијског концерна ХТ Еронет, који са 50,1 посто припада босанској влади". (прецизније, ХТ Еронет је у већинском власништву Владе ФБиХ, оп.а.)Цијели ланац доводе у везу с извлачењем новца из компаније "Еронет", у чему Куленовић игра значајну улогу, односно представља значајну карику, чија је улога била добивање маркетиншких послова од те фирме.

Аустријски медиј осврће се и на податак да је Федерална криминалистичка полиције (БКА) у Бечу са својим сумњама на прање новца упознала полицијске агенције у БиХ, Гибралтару, Хрватској и Словенији, камо су одаслане депеше означене скраћеницом ОЦ, што представља предмете организованог криминала. У депеши је указано на сумњу у "илегално плаћање (можда провизије) у вези са стањем у пословним активностима телеком групе у Мостару".

НЕВЕН КУЛЕНОВИЋ УМИЈЕШАНА ПОЛИТИКА

"Дие Прессе" пише да је с детаљима овог случаја дуже од годину упознато и Тужилаштво БиХ, али да аустријски истражни органи нису добили из БиХ никакав одговор. Тврде да све упућује на сумње да је у случај умијешана политика, која наводно кочи истрагу, а Куленовића спомињу у контексту добрих веза са Социјалдемократском партијом (СДП).

Наводе и да су њихови упити упућени СДП-у о овом случају и повезаности те странке с једним од уплетених у аферу прања новца остали без одговора.- Ни Куленовићев адвокат није одговорио на питања о политичкој блискости свог клијента са СДП-ом - наводи лист. Трагом ове приче још у јануару ове године послали смо упит Тужилаштву БиХ, али нисмо добили одговор.

ПОТВРДА ИЗ МИНИСТАРСТВА ПРАВДЕ БиХ

Наводе аустријског листа потврдио је Невен Куртовић, шеф Одсјека за међународну правну помоћ и сарадњу у кривичним стварима при Министарству правде БиХ.

- Тачно је да је Државно одвјетништво у Грацу упутило замолбу правосудним тијелима у БиХ за преузимање кривичног прогона Стипе Прлића и Зорана Бакуле, а због кривичног дјела прања новца.Односни предмет налази се на рјешавању у Тужилаштву Босне и Херцеговине, а Министарство правде још није добило информацију о стању односног поступка - каже  Куртовић.

Он појашњава да не постоји захтјев аустријских власти за преузимање казненог прогона Невена Куленовића, али да је такав захтјев упућен из Окружног суда у Љубљани, који Куленовића терети за прање новца.

- Тај предмет разматран је у Кантоналном тужилаштву у Сарајеву, али је враћен словенским органима јер уз спис није био приложен и комплетан пријевод списа на једном од службених језика у БиХ, што предвиђају одредбе чланка 5. Уговора између БиХ и Републике Словеније о правној помоћи у грађанским и казненим стварима - наводи Куртовић.

СПИС У ТУЖИЛАШТВУ ХНК

Истрага о малверзацијама у „ХТ Еронету", у вези с наводно незаконитим пословима тешким неколико десетина милиона марака, које су се одвијале у БиХ, трајала је годинама, а више пута предмет је шетао од Тужилаштва БиХ до Тужилаштва Херцеговачко-неретванског кантона.У Суду БиХ јучер нису хтјели коментарисати наводе које је о афери у вези с "Еронетом" пренио аустријски дневник, јер кажу да "истраге нису у њиховој надлежности".

Али потврдили су да је овај спис упућен Тужилаштву ХНК.- Након изјашњења Тужилаштва БиХ, Ванрасправно вијеће Суда БиХ вратило је комплетан спис Тужилаштву ХНК на надлежно поступање - казали су у Суду БиХ.Из Тужилаштва Херцеговачко-неретванског кантона јуче нису одговорили на упит о овом случају.

ПОЧЕЛО НАКОН 2007. ГОДИНЕ

Аустријски лист наводи да су словенски истражиоци открили да је пребацивање великих сума новца на Прлићеве и Бакулине рачуне у Грацу почело након 2007. године.- Тада је „ХТ Еронет“ расписао конкурс за избор агенције за маркетиншке услуге. Пријавила се Куленовићева агенција, али је имала најлошију понуду. Ипак, Прлић и Бакула потписали су уговор с Куленовићем. Убрзо након тога рачуни у Грацу које смо открили почели су се пунити - преноси "Дие Прессе".

У КАМПАЊИ СДП-А

Раније су медији у БиХ објавили да је предизборну кампању СДП-а, прије неколико година, између осталих водио и Невен Куленовић, те агенција СВ-РСА, чији је Куленовић један од менаџера.

Тада је постављано питање зашто СДП ангажује особе попут Куелновића, против којих Кантонално тужилаштво у Мостару већ мјесецима води истрагу о сумњивим маркетиншким уговорима.

Извор: Аваз.ба

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

маленкост

22.10.2014 12:59

Зашто у РС нема никаквих хапсења у задње вријеме? -Да ли зато што нема криминала или што криминалци воде државу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лик

22.10.2014 14:22

Ма да вама је битно да се удари на Републику Српску и Додика. Е па нецете, браницемо је опет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Био за промјене

22.10.2014 14:55

Маленкост одлично питање и још бољи одговор ХАПШЕЊА НЕЋЕ БИТИ ЈОШ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ЈЕР СМО ТАКО ГЛАСАЛО Ј..О НАС ОНАЈ КО НАС НАПРАВИ ОВАКО БЛЕНТАВЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ккккккккккк

22.10.2014 15:05

ЛИК , НЕ МЈЕШАЈ БАБЕ И ЖАБЕ , НЕ ПРАВИ СЕ ЛУД

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаки

22.10.2014 15:35

Хапшења у Хрватској, Србији, Федерацији БиХ. Наградно питање: Гдје у региону нема хапшења. Тамо гдје су криминалци на власти-у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико_битан

22.10.2014 15:58

Мени се цини да се све то ради да би се показало као да се бас несто и десава. Имам осјецај да по приоритетима ову гамад би требало приводити тек након хапсења и хапсења. То вам додје као цовјек је болестан од страсно теске болести и зна се од цега и болује а ви га сминкате и резете му нокте, јбг ако умре да се бар нокти не извуку не казњено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сфинга

22.10.2014 17:11

Сва борба против организованог криминала у БИХ иницирана је од Амера и ЕУ. Изгледа да су одлучили да коначно почисте та незајажљива г..на. Да ли први човјек СИПЕ штити ове из Републике Српске? Могуће, а могуће и да има такве налоге од горе споменутих. Није ваљда толика будала тај Зубац, да их штити. Мислим да горе споменути ипак иду одредјеним редом. И из политичких разлога то јест реакције јавног мјења, мора се прво дјеловати у Федерацији па тек онда прећи на Српску. У сваком случају, апсолутно све знају. Ове из Српске и Федерације будале су баш толике будале да не схватају да одредјене ЕУ и Америчке службе нон-стоп прате све трансакције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

22.10.2014 17:54

Чекајте мало. Доћи ће на ред и Додини банковни рачуни у Швајцарској и Аустрији.

ОДГОВОРИТЕ