Синдикати просвјетара данас у штрајку

Незадовољни најавом смањења плата у оквиру владиних мјера штедње, четири највећа синдиката просвете организоваће данас протест у Београду, а, како су најавили, у школама чланицама тих организација неће бити наставе.

Србија 22.10.2014 | 11:16
Синдикати просвјетара данас у штрајку

Протест ће почети у 13 сати на Тргу Николе Пашића, а очекује се да наставе не буде у 800 до 1.000 школа, рекао је предсједник Уније синдиката просвјетних радника Србије Драган Матијевић на заједничкој конференцији челника синдиката.

Просвјетари траже да буду изузети из смањења зарада, доношење закона о платним разредима и отпочињање преговора о колективном уговору.

Према Матијевићевим ријечима, просвјетари не траже повећање плате него да им се не смањује зарада јер ће у том случају сви доћи на "минималац".

Он је позвао колеге да дођу на протест и подсјетио да Србија од свих европских земаља најмање издваја за образовање.
"Смањење зарада у образовању представља гурање у бунар српске будућност", рекао је Матијевић.

Предјседник Гранског синдиката просвете "Независност" Томислав Живановић истакао је да је образовање деценијама испод просјека и замјерио држави што није могла да финансира ни учешће Србије у наредном циклусу ПИСА истраживања.

"Ми смо на колосјеку који води у централну Африку, а не у Европу", рекао је Живановић, а предсједник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић је рекао да "ову државу просвјета уопште не интересује".

Синдикати: Изгубљена настава ће бити надокнађена

Ученицима који због данашњег најављеног протеста просвјетних радника неће имати часове, настава ће бити надокнађена, изјавио је предсједник Уније синдиката просвјетних радника Драган Матијевић.

"Направићемо план надокнаде, или ћемо продужити школску годину за један дан или ћемо одрадити једну суботу", рекао је Матијевић за ТВ Пинк.

Поводом најављеног протеста четири највећа синдиката просвјете у Београду, Матијевић је рекао да су просвјетни радници најмање плаћени од свих јавних служби, јер је просјек примања у просвјети 43.000, а са најављеним смањењем износио би само 39.000 динара.

У Србији се за образовање издваја само 3,18 одсто бруто националног дохотка, а у Европи је просек издвајања 6,5 одсто, навео је Матијевић.

Матијевић је истакао да су у плану протести у новембру и децембру, јер предстоје преговори о закону о основама система образовања и о колективним уговорима.

Предсједник Гранског синдиката просвјете "Независност" Томислав Живановић је у истој емисији указао да има много просвјетних радника који немају норму часова и примају мање од минималне плате, а који се при том воде као да су запослени у образовању.

Живановић је најавио да, упркос условима у којима раде просветни радници, "деца сигурно неће бити закинута за квалитетну наставу".

Просветари траже да буду изузети из смањења зарада, доношење закона о платним разредима и отпочињање преговора о колективном уговору.

Незадовољни најавом смањења плата у оквиру владиних мјера штедње, четири највећа синдиката просвјете најавили су за данас протест у Београду, а у школама чланицама тих организација неће бити наставе.

Коментари / 0

Оставите коментар