Sindikati prosvjetara danas u štrajku

Nezadovoljni najavom smanjenja plata u okviru vladinih mjera štednje, četiri najveća sindikata prosvete organizovaće danas protest u Beogradu, a, kako su najavili, u školama članicama tih organizacija neće biti nastave.

Srbija 22.10.2014 | 11:16
Sindikati prosvjetara danas u štrajku

Protest će početi u 13 sati na Trgu Nikole Pašića, a očekuje se da nastave ne bude u 800 do 1.000 škola, rekao je predsjednik Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije Dragan Matijević na zajedničkoj konferenciji čelnika sindikata.

Prosvjetari traže da budu izuzeti iz smanjenja zarada, donošenje zakona o platnim razredima i otpočinjanje pregovora o kolektivnom ugovoru.

Prema Matijevićevim riječima, prosvjetari ne traže povećanje plate nego da im se ne smanjuje zarada jer će u tom slučaju svi doći na "minimalac".

On je pozvao kolege da dođu na protest i podsjetio da Srbija od svih evropskih zemalja najmanje izdvaja za obrazovanje.
"Smanjenje zarada u obrazovanju predstavlja guranje u bunar srpske budućnost", rekao je Matijević.

Predjsednik Granskog sindikata prosvete "Nezavisnost" Tomislav Živanović istakao je da je obrazovanje decenijama ispod prosjeka i zamjerio državi što nije mogla da finansira ni učešće Srbije u narednom ciklusu PISA istraživanja.

"Mi smo na kolosjeku koji vodi u centralnu Afriku, a ne u Evropu", rekao je Živanović, a predsjednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković je rekao da "ovu državu prosvjeta uopšte ne interesuje".

Sindikati: Izgubljena nastava će biti nadoknađena

Učenicima koji zbog današnjeg najavljenog protesta prosvjetnih radnika neće imati časove, nastava će biti nadoknađena, izjavio je predsjednik Unije sindikata prosvjetnih radnika Dragan Matijević.

"Napravićemo plan nadoknade, ili ćemo produžiti školsku godinu za jedan dan ili ćemo odraditi jednu subotu", rekao je Matijević za TV Pink.

Povodom najavljenog protesta četiri najveća sindikata prosvjete u Beogradu, Matijević je rekao da su prosvjetni radnici najmanje plaćeni od svih javnih službi, jer je prosjek primanja u prosvjeti 43.000, a sa najavljenim smanjenjem iznosio bi samo 39.000 dinara.

U Srbiji se za obrazovanje izdvaja samo 3,18 odsto bruto nacionalnog dohotka, a u Evropi je prosek izdvajanja 6,5 odsto, naveo je Matijević.

Matijević je istakao da su u planu protesti u novembru i decembru, jer predstoje pregovori o zakonu o osnovama sistema obrazovanja i o kolektivnim ugovorima.

Predsjednik Granskog sindikata prosvjete "Nezavisnost" Tomislav Živanović je u istoj emisiji ukazao da ima mnogo prosvjetnih radnika koji nemaju normu časova i primaju manje od minimalne plate, a koji se pri tom vode kao da su zaposleni u obrazovanju.

Živanović je najavio da, uprkos uslovima u kojima rade prosvetni radnici, "deca sigurno neće biti zakinuta za kvalitetnu nastavu".

Prosvetari traže da budu izuzeti iz smanjenja zarada, donošenje zakona o platnim razredima i otpočinjanje pregovora o kolektivnom ugovoru.

Nezadovoljni najavom smanjenja plata u okviru vladinih mjera štednje, četiri najveća sindikata prosvjete najavili su za danas protest u Beogradu, a u školama članicama tih organizacija neće biti nastave.

Komentari / 0

Ostavite komentar