Брак са Мађарицама - пут у ЕУ

Мушкарци с југа Србије због радне дозволе у земљама Европске уније плаћају и до 1.800 еура за брак.

Србија 21.10.2014 | 14:46
Брак са Мађарицама - пут у ЕУ

Н. Г. (31) из Новог Сада оженио се љетос четрдесетогодишњом женом с пребивалиштем у Мађарској, из мјеста Топошвар, да би могао да добије радну дозволу за посао у Бечу, гдје је боравио илегално од прошле године.

Он је у фиктиван брак са мађарском невјестом уложио свој аутомобил вриједан 1.600 еура.

– Чуо сам да један човјек из Суботице помаже мушкарцима да пронађу жену из Мађарске, па сам му се и ја обратио. За посредовање платио сам му 200 еура, а он ме је већ за десетак дана спојио са Илоном, којом сам се оженио. Вјенчали смо се пред градским матичарем, а мени је то помогло да отпочнем и легално живот у Бечу – прича Н. Г., не кријући да сад страхује од истраге коју је мађарско тужилаштво покренуло прије мјесец дана због склапања фиктивних бракова Мађарица са држављанима Србије.

Истрага је покренута због тога што је у посљедњих годину и по дана број оваквих бракова значајно повећан. Утврдило се да су мужеви увијек из истих крајева, углавном с југа Србије, а младе из пограничних мјеста у Мађарској.

Због близине границе бракови се склапају у Хоргошу, Кањижи, Сенти, Суботици. Врло брзо се провјером личних података и пријављеног мјеста боравка открило да је брачна заједница фиктивна, јер су се Срби одмах послије женидбе селили у Њемачку и Аустрију. На листи бракова који се истражују тренутно су они у којима су младожење мушкарци из Тутина, Сјенице, Крушевца, Лесковца, Зајечара.

У предмету су засад 24 осумњичена, који су као организатори или плаћене удаваче учествовали у склапању више од 200 лажних бракова.

Коментари / 0

Оставите коментар