Појавила се болест "плавог језика"

На територији општина Даниловград, Подгорица и Цетиње средином овог мјесеца Ветеринарска служба Црне Горе регистровала је код говеда и оваца појаву заразне болести "плави језик", коју преносе комарци.

Регион 21.10.2014 | 14:09
Појавила се болест "плавог језика"

Из црногорске Ветеринарске управе саопштено је да су испитивања потврдила присуство болести. Узети су одговарајући узорци и достављени Специјалистичкој ветеринарској лабораторији у Подгорици, која је обавила дијагностичко лабораторијско испитивање.

"Ветеринарска управа ставља под стални појачани надзор ветеринарске службе подручја општина Даниловград, Подгорица и Цетиње да би се максимално заштитио сточни фонд и успорило евентуално ширење ове болести, имајући у виду епизоотиолошка предвиђања могућности појављивања нових случајева болести до краја сезоне активности комараца", кажу у Ветеринарској управи.

Ова болест не преноси се на људе, а карактерише је повећана тјелесна температура код животиња, упала слузокожа главе, појачано лучење слине, отицање главе и језика и хеморагична крварења.Овце су најосјетљивије на ову болест, док говеда и козе рјеђе показују клиничке знакове болести.

Вирус болести "плави језик" је овог љета дијагностикован у бројним случајевима у земљама региона - Грчкој, Македонији, Бугарској, Румунији, Мађарској, Србији и Албанији.Климатски услови током протеклих љетњих мјесеци погодовали су знатном повећању бројности преносилаца /комараца/ ове болести, што је и довело до појаве болести и великом обиму на простору Балканског полуострва.

"Скорим завршетком сезоне активности комараца, за очекивати је да ће епизоотиолошка ситуација, када је ова болест у питању, бити повољнија у цијелом региону и у Црној Гори", наводио се у саопштењу.Посљедњи пут болест "плави језик" је у Црној

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

набијач

21.10.2014 17:44

Како у већине жена не поплави тај језик још неке и штикле морају носити да се језик не вуче по земљи.

ОДГОВОРИТЕ