Pojavila se bolest "plavog jezika"

Na teritoriji opština Danilovgrad, Podgorica i Cetinje sredinom ovog mjeseca Veterinarska služba Crne Gore registrovala je kod goveda i ovaca pojavu zarazne bolesti "plavi jezik", koju prenose komarci.

Region 21.10.2014 | 14:09
Pojavila se bolest "plavog jezika"

Iz crnogorske Veterinarske uprave saopšteno je da su ispitivanja potvrdila prisustvo bolesti. Uzeti su odgovarajući uzorci i dostavljeni Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji u Podgorici, koja je obavila dijagnostičko laboratorijsko ispitivanje.

"Veterinarska uprava stavlja pod stalni pojačani nadzor veterinarske službe područja opština Danilovgrad, Podgorica i Cetinje da bi se maksimalno zaštitio stočni fond i usporilo eventualno širenje ove bolesti, imajući u vidu epizootiološka predviđanja mogućnosti pojavljivanja novih slučajeva bolesti do kraja sezone aktivnosti komaraca", kažu u Veterinarskoj upravi.

Ova bolest ne prenosi se na ljude, a karakteriše je povećana tjelesna temperatura kod životinja, upala sluzokoža glave, pojačano lučenje sline, oticanje glave i jezika i hemoragična krvarenja.Ovce su najosjetljivije na ovu bolest, dok goveda i koze rjeđe pokazuju kliničke znakove bolesti.

Virus bolesti "plavi jezik" je ovog ljeta dijagnostikovan u brojnim slučajevima u zemljama regiona - Grčkoj, Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Srbiji i Albaniji.Klimatski uslovi tokom proteklih ljetnjih mjeseci pogodovali su znatnom povećanju brojnosti prenosilaca /komaraca/ ove bolesti, što je i dovelo do pojave bolesti i velikom obimu na prostoru Balkanskog poluostrva.

"Skorim završetkom sezone aktivnosti komaraca, za očekivati je da će epizootiološka situacija, kada je ova bolest u pitanju, biti povoljnija u cijelom regionu i u Crnoj Gori", navodio se u saopštenju.Posljednji put bolest "plavi jezik" je u Crnoj

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

nabijač

21.10.2014 17:44

Kako u većine žena ne poplavi taj jezik još neke i štikle moraju nositi da se jezik ne vuče po zemlji.

ODGOVORITE