Пентагон наоружава побуњенике

Пентагон је саопштио да је из ваздуха допремио оружје побуњеницима који се боре против бораца Исламске државе.

Свијет 20.10.2014 | 11:45
Пентагон наоружава побуњенике

Пентагон је саопштио да је из ваздуха допремио оружје побуњеницима у северном сиријском граду Кобане на граници са Турском, који се боре против екстремиста Исламске државе (ИС), што је прво јавно признање да САД допрема наоружање побуњеницима.

Америчка Централна команда прецизирала је јуче да је испоручила оружје, муницију и медицински материјал за сиријске побуњенике који недељама настоје да зауставе јуриш бораца ИС који су раније заузели велике делове Сирије и Ирака.

У кратком саопштењу се наводи да је авион Ц-130 Ваздухопловних снага САД-а испоручио оружје, муниција и медицинске залихе које су обезбедиле курдске власти у Ираку с циљем да омогући наставак отпора против ИС који покушава да заузме Кобане, пренела је агенција Ројтерс.

У истом саопштењу се наводи да је у ваздушним ударима, последњих неколико дана, у комбинацији са непрестаним отпором побуњеничких копнених снага, успорено напредовање бораца ИС ка граду и да је убијено на стотине њихових бораца.

"Међутим, безбедносна ситуација у Кобане је и даље крхка, пошто ИС наставља да угрожава град и курдске снаге које настављају да пружају отпор", наводи се у саопштењу.
Портпарол курдских снага у граду Кобане потврдио је, на свом твитер налогу, да је велика количина муниције и наоружања стигла у град.

Амерички званичник је навео да је испоручено лако наоружање, не наводећи друге појединости.

Извор: НОВОСТИ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

марки

20.10.2014 14:45

Знаци сад после Ирака и Сирије сад је досла на ред и Турска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле

20.10.2014 15:30

Америка је највећи терориста Ватикана на планети. Ватикан спинује мржњу света на Америку, а уствари командује са њом. Америка као неки лудак бомбардује државе по свету, без питања! Америка је гробље људских права:ГМО је легализован, дрога је легализована, канцер пројект је прво испитан у Америци, ХААРП, Ебола, Еидс, итд.., Ватикан је зацртао да популацију на земљи сведе на 500 мил. становника и обећао католицима да ће то они бити. Зато сви католици подржавају и ратове Ватикана-НАТО-Католички земаљски пакао).

ОДГОВОРИТЕ