Pentagon naoružava pobunjenike

Pentagon je saopštio da je iz vazduha dopremio oružje pobunjenicima koji se bore protiv boraca Islamske države.

Svijet 20.10.2014 | 11:45
Pentagon naoružava pobunjenike

Pentagon je saopštio da je iz vazduha dopremio oružje pobunjenicima u severnom sirijskom gradu Kobane na granici sa Turskom, koji se bore protiv ekstremista Islamske države (IS), što je prvo javno priznanje da SAD doprema naoružanje pobunjenicima.

Američka Centralna komanda precizirala je juče da je isporučila oružje, municiju i medicinski materijal za sirijske pobunjenike koji nedeljama nastoje da zaustave juriš boraca IS koji su ranije zauzeli velike delove Sirije i Iraka.

U kratkom saopštenju se navodi da je avion C-130 Vazduhoplovnih snaga SAD-a isporučio oružje, municija i medicinske zalihe koje su obezbedile kurdske vlasti u Iraku s ciljem da omogući nastavak otpora protiv IS koji pokušava da zauzme Kobane, prenela je agencija Rojters.

U istom saopštenju se navodi da je u vazdušnim udarima, poslednjih nekoliko dana, u kombinaciji sa neprestanim otporom pobunjeničkih kopnenih snaga, usporeno napredovanje boraca IS ka gradu i da je ubijeno na stotine njihovih boraca.

"Međutim, bezbednosna situacija u Kobane je i dalje krhka, pošto IS nastavlja da ugrožava grad i kurdske snage koje nastavljaju da pružaju otpor", navodi se u saopštenju.
Portparol kurdskih snaga u gradu Kobane potvrdio je, na svom tviter nalogu, da je velika količina municije i naoružanja stigla u grad.

Američki zvaničnik je naveo da je isporučeno lako naoružanje, ne navodeći druge pojedinosti.

Izvor: NOVOSTI

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

marki

20.10.2014 14:45

Znaci sad posle Iraka i Sirije sad je dosla na red i Turska

ODGOVORITE
Name

Jole

20.10.2014 15:30

Amerika je najveći terorista Vatikana na planeti. Vatikan spinuje mržnju sveta na Ameriku, a ustvari komanduje sa njom. Amerika kao neki ludak bombarduje države po svetu, bez pitanja! Amerika je groblje ljudskih prava:GMO je legalizovan, droga je legalizovana, kancer projekt je prvo ispitan u Americi, HAARP, Ebola, Eids, itd.., Vatikan je zacrtao da populaciju na zemlji svede na 500 mil. stanovnika i obećao katolicima da će to oni biti. Zato svi katolici podržavaju i ratove Vatikana-NATO-Katolički zemaljski pakao).

ODGOVORITE