Пицула сумња у напредак БиХ

Национална политика у БиХ више нема кредита као раније, сматра Тонино Пицула, социјалдемократски посланик Европског парламента из Хрватске, који се залаже да се БиХ што пре помери од Дејтона према Бриселу. 

Босна и Херцеговина 20.10.2014 | 11:30
Пицула сумња у напредак БиХ

"Милораду Додику (председнику РС) није помогло ни састајање са црквеним великодостојницима, нити с руским званичницима. То му није донело резултат на изборима који је очекивао. Плурализам помало улази и у националне поре. Али, док год је дејтонски систем овакав какав јесте, он ће давати сличне резултате. Неких помака ће бити, али ће на крају главнину процеса чинити рециклажа, и зато се он мора мењати", казао је Пицула, који је председник недавно установљене ЕП Делегације за односе с Косовом и БиХ.

"Треба променити генерално систем у БиХ. Дејтон постаје врло озбиљна кочница за било какву иницијативу којом би се у БиХ установила европска демократија, с просперитетнијом економијом", оценио је.

Он је у разговору за "Дневни аваз" рекао и да би власти у БиХ требале што пре да се формирају. Подсетио је да се,после прошлих избора,2010. 18 месеци ништа није дешавало, а ни две и по године после тога. 

Како додаје, брзо формирање власти и назнака да би она могла бити "нешто другачија", у Бриселу би било протумачено као подстицај ЕУ да се одлучније ангажује, што би се и десило.

БиХ треба нови Устав, а иницијативу за то треба препустити изборним победницима, а медијацијом и добрим услугама споља, могу да се решавају неки проблеми, казао је европски посланик, који мисли да победници на БиХ изборима немају више времена и морају брзо да покажу конкретне помаке набоље.

Како је најавио, чим власт буде изабрана, Брисел ће помоћи БиХ, "послати фактуре, ако буде требало, с њима ће доћи и медијатори, јер је ЕУ природан амбијент БиХ и логично је да затражите и добијете помоћ".

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ЦЦ

20.10.2014 09:34

Свака Пицула би да мијења Устав БиХ. Не сумњам да ће Брисел помоћи БиХ да формира нову власт, мијења Устав и пошаље фактуре. Хех.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кј

20.10.2014 09:35

Када би свако поштено радио свој посао ова земља би процвјетала !

ОДГОВОРИТЕ
Name

д.м

20.10.2014 10:10

Не треба нови Устав, морамо се мирно разици. Све друго води у нове сукобе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре дм

20.10.2014 11:24

Па ста цекате?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре: ре

20.10.2014 12:08

Цекамо на добар тренутак, да не буде рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре дм

20.10.2014 14:13

Само цекај тај тренутак

ОДГОВОРИТЕ