Picula sumnja u napredak BiH

Nacionalna politika u BiH više nema kredita kao ranije, smatra Tonino Picula, socijaldemokratski poslanik Evropskog parlamenta iz Hrvatske, koji se zalaže da se BiH što pre pomeri od Dejtona prema Briselu. 

Bosna i Hercegovina 20.10.2014 | 11:30
Picula sumnja u napredak BiH

"Miloradu Dodiku (predsedniku RS) nije pomoglo ni sastajanje sa crkvenim velikodostojnicima, niti s ruskim zvaničnicima. To mu nije donelo rezultat na izborima koji je očekivao. Pluralizam pomalo ulazi i u nacionalne pore. Ali, dok god je dejtonski sistem ovakav kakav jeste, on će davati slične rezultate. Nekih pomaka će biti, ali će na kraju glavninu procesa činiti reciklaža, i zato se on mora menjati", kazao je Picula, koji je predsednik nedavno ustanovljene EP Delegacije za odnose s Kosovom i BiH.

"Treba promeniti generalno sistem u BiH. Dejton postaje vrlo ozbiljna kočnica za bilo kakvu inicijativu kojom bi se u BiH ustanovila evropska demokratija, s prosperitetnijom ekonomijom", ocenio je.

On je u razgovoru za "Dnevni avaz" rekao i da bi vlasti u BiH trebale što pre da se formiraju. Podsetio je da se,posle prošlih izbora,2010. 18 meseci ništa nije dešavalo, a ni dve i po godine posle toga. 

Kako dodaje, brzo formiranje vlasti i naznaka da bi ona mogla biti "nešto drugačija", u Briselu bi bilo protumačeno kao podsticaj EU da se odlučnije angažuje, što bi se i desilo.

BiH treba novi Ustav, a inicijativu za to treba prepustiti izbornim pobednicima, a medijacijom i dobrim uslugama spolja, mogu da se rešavaju neki problemi, kazao je evropski poslanik, koji misli da pobednici na BiH izborima nemaju više vremena i moraju brzo da pokažu konkretne pomake nabolje.

Kako je najavio, čim vlast bude izabrana, Brisel će pomoći BiH, "poslati fakture, ako bude trebalo, s njima će doći i medijatori, jer je EU prirodan ambijent BiH i logično je da zatražite i dobijete pomoć".

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

CC

20.10.2014 09:34

Свака Пицула би да мијења Устав БиХ. Не сумњам да ће Брисел помоћи БиХ да формира нову власт, мијења Устав и пошаље фактуре. Хех.

ODGOVORITE
Name

kj

20.10.2014 09:35

Kada bi svako pošteno radio svoj posao ova zemlja bi procvjetala !

ODGOVORITE
Name

d.m

20.10.2014 10:10

Ne treba novi Ustav, moramo se mirno razici. Sve drugo vodi u nove sukobe.

ODGOVORITE
Name

re dm

20.10.2014 11:24

Pa sta cekate?

ODGOVORITE
Name

re: re

20.10.2014 12:08

Cekamo na dobar trenutak, da ne bude rata.

ODGOVORITE
Name

re dm

20.10.2014 14:13

Samo cekaj taj trenutak

ODGOVORITE