Ердоган: Без наоружавања Курда

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган каже да Турска неће дозволити да САД пребаце оружје курдским борцима који се боре проитив исламских екстремиста у Сирији.

Свијет 19.10.2014 | 18:04
Ердоган: Без наоружавања Курда

Турска сматра да је главна курдска организација у Сирији ПYД, војно крило Курдске радничке парије (ПКК) која води побуну у Турској већ 30 година и коју заједно са САД сматра терористичком органзацијом.

САД су недавно навеле да размењу обавештајне податке с курдским борцима у Сирији, а званичници нису искључили могућност да им у будућности буде достављено оружје.

Ердоган је новинарима на повратку из Авганистана рекао да је за Турску ПYД исто што и ПКК, а "то је терористичка организација".

"Било би погрешно да САД, које сматрамо пријатељем и савеником у НАТО, очекују да кажемо 'да' таквој подршци терористичкој организацији", рекао је Ердоган.

Противљење Турске да се оружје достави курдским борцима отежава међународној коалицији на челу са САД борбу с екстремистима Исламске државе и компликује односе Вашингтона и Анкаре.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЗЕ-А

19.10.2014 16:21

Неће дозволити? Као чалница НАТО пакта мораш дозволити? Ма то је прича за народ, за Турке, а са Американцем ће се причати супротно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

торпедо

19.10.2014 20:20

То је политика кад причаш једно, радиш друго, мислиш треће а у рукаву ти је нешто сасвим четврто.

ОДГОВОРИТЕ