Erdogan: Bez naoružavanja Kurda

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da Turska neće dozvoliti da SAD prebace oružje kurdskim borcima koji se bore proitiv islamskih ekstremista u Siriji.

Svijet 19.10.2014 | 18:04
Erdogan: Bez naoružavanja Kurda

Turska smatra da je glavna kurdska organizacija u Siriji PYD, vojno krilo Kurdske radničke parije (PKK) koja vodi pobunu u Turskoj već 30 godina i koju zajedno sa SAD smatra terorističkom organzacijom.

SAD su nedavno navele da razmenju obaveštajne podatke s kurdskim borcima u Siriji, a zvaničnici nisu isključili mogućnost da im u budućnosti bude dostavljeno oružje.

Erdogan je novinarima na povratku iz Avganistana rekao da je za Tursku PYD isto što i PKK, a "to je teroristička organizacija".

"Bilo bi pogrešno da SAD, koje smatramo prijateljem i savenikom u NATO, očekuju da kažemo 'da' takvoj podršci terorističkoj organizaciji", rekao je Erdogan.

Protivljenje Turske da se oružje dostavi kurdskim borcima otežava međunarodnoj koaliciji na čelu sa SAD borbu s ekstremistima Islamske države i komplikuje odnose Vašingtona i Ankare.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ZE-A

19.10.2014 16:21

Neće dozvoliti? Kao čalnica NATO pakta moraš dozvoliti? Ma to je priča za narod, za Turke, a sa Amerikancem će se pričati suprotno.

ODGOVORITE
Name

torpedo

19.10.2014 20:20

To je politika kad pričaš jedno, radiš drugo, misliš treće a u rukavu ti je nešto sasvim četvrto.

ODGOVORITE