Чека се Вучићева одлука о Рами

Одлуку о доласку албанског премијера Едија Раме у Београд 22. октобра требало би да донесе председник Владе Србије Александар Вучић, до краја викенда.

 

Србија 19.10.2014 | 17:26
Чека се Вучићева одлука о Рами

Досадашње изјаве политичких фактора из Србије и Албаније након прекида фудбалске утакмице репрезентација две државе не одају закључак, осуде и демарши се шаљу, износе се ставови о разочарањима, насиље се шири регионом, али коначних одлука за сада није било.

Новинар Драган Бујошевић сматра да политичари разговарају и у току рата, а пошто сада рата нема, време је за разговоре.

“Претпостављам да су то саветовали Бајден и Ангела у телефонским разговорима са Вучићем, али и без њихових савета мислим да је Вучић довољно паметан да зна да се овакве ствари једноставно не пропуштају, да после 68 година покушате да нормализујете те односе са Албанијом, на било који начин да их нормализујете, макар и тако што ћете рећи све у лице премијеру Албаније, шта имате и шта желите да му кажете, поготово о положају Срба доле у Албанији. А Срби у Албанији и даље не могу да промене албанска имена која су има наметнута 50-их година, нити могу бесплатно да уче на матерњем језику“, сматра Бујошевић.

И председник Форума за етничке односе Душан Јањић наводи да би сусрет два премијера био користан, не само због две државе, већ и због Косова.

“У овом регионалном смислу Србија не може да буде сама по себи ничега лидер. Њој требају билателарни уговори. Што је више Албаније у односима са Србијом то је мање притиска Косова на Србију и обрнуто. Дакле, ако се гледа перспектива Европска и Евроатланска, регионални односи ће се одлучивати у релацији Срби и Албанци“, истакао је Јањић .

Јањић додаје да вредност робе која се преко Косова извози у Албанију, скоро достиже вредност извоза у Русију. Поред тога велики енергетски пројекти чекају на реализацију управо због недостатка комуникације, а ту се пре свега мисли на електричну преносну мрежу.


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Не треба затезати

19.10.2014 15:42

Не треба затезати односе, не треба ради Србије.Србија иде ка ЕУ и не треба јој свађа са комшијама а ни комшијама који такође иду истиме путем ко и Србија са Србијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мимо

19.10.2014 16:54

Далеко је Србија од ЕУ. Прво треба ресит проблеме у дрзави стати на реп националистима наркоманима и свој багри која хара данасњом Србијом. Назалост хулугани коло воде а они мирно гледају коце кога примит у друство ако си хрдјав.

ОДГОВОРИТЕ