Čeka se Vučićeva odluka o Rami

Odluku o dolasku albanskog premijera Edija Rame u Beograd 22. oktobra trebalo bi da donese predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, do kraja vikenda.

 

Srbija 19.10.2014 | 17:26
Čeka se Vučićeva odluka o Rami

Dosadašnje izjave političkih faktora iz Srbije i Albanije nakon prekida fudbalske utakmice reprezentacija dve države ne odaju zaključak, osude i demarši se šalju, iznose se stavovi o razočaranjima, nasilje se širi regionom, ali konačnih odluka za sada nije bilo.

Novinar Dragan Bujošević smatra da političari razgovaraju i u toku rata, a pošto sada rata nema, vreme je za razgovore.

“Pretpostavljam da su to savetovali Bajden i Angela u telefonskim razgovorima sa Vučićem, ali i bez njihovih saveta mislim da je Vučić dovoljno pametan da zna da se ovakve stvari jednostavno ne propuštaju, da posle 68 godina pokušate da normalizujete te odnose sa Albanijom, na bilo koji način da ih normalizujete, makar i tako što ćete reći sve u lice premijeru Albanije, šta imate i šta želite da mu kažete, pogotovo o položaju Srba dole u Albaniji. A Srbi u Albaniji i dalje ne mogu da promene albanska imena koja su ima nametnuta 50-ih godina, niti mogu besplatno da uče na maternjem jeziku“, smatra Bujošević.

I predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić navodi da bi susret dva premijera bio koristan, ne samo zbog dve države, već i zbog Kosova.

“U ovom regionalnom smislu Srbija ne može da bude sama po sebi ničega lider. Njoj trebaju bilatelarni ugovori. Što je više Albanije u odnosima sa Srbijom to je manje pritiska Kosova na Srbiju i obrnuto. Dakle, ako se gleda perspektiva Evropska i Evroatlanska, regionalni odnosi će se odlučivati u relaciji Srbi i Albanci“, istakao je Janjić .

Janjić dodaje da vrednost robe koja se preko Kosova izvozi u Albaniju, skoro dostiže vrednost izvoza u Rusiju. Pored toga veliki energetski projekti čekaju na realizaciju upravo zbog nedostatka komunikacije, a tu se pre svega misli na električnu prenosnu mrežu.


Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ne treba zatezati

19.10.2014 15:42

Ne treba zatezati odnose, ne treba radi Srbije.Srbija ide ka EU i ne treba joj svađa sa komšijama a ni komšijama koji takođe idu istime putem ko i Srbija sa Srbijom.

ODGOVORITE
Name

mimo

19.10.2014 16:54

Daleko je Srbija od EU. Prvo treba resit probleme u drzavi stati na rep nacionalistima narkomanima i svoj bagri koja hara danasnjom Srbijom. Nazalost hulugani kolo vode a oni mirno gledaju koce koga primit u drustvo ako si hrdjav.

ODGOVORITE