Нови сукоби демонстраната и полиције

У Хонг Конгу су се другу ноћ заредом сукобили полиција и демонстранти, који траже слободне изборе 2017. године и оставку актуелног лидера Хонг Конга Леунг Чун Јинга.

Свијет 19.10.2014 | 14:52
Нови сукоби демонстраната и полиције

Најтежа политичка криза у Хонг Конгу од 1997. године, када је Британија предала Кини контролу над овим градом, улази у четврту седмицу и нема назнака о проналажењу рјешења, упркос двочасовним разговорима заказаним за 21. октобар између представника власти и лидера студентских протеста.

Пекинг је сугерисао да не постоји намјера за измјену одлуке да на изборима за гувернера Хонг Конга 2017. године могу изаћи само одобрени кандидати.

Демонстранти, који траже слободне изборе 2017. године у Хонг Конгу и оставку актуелног лидера Хонг Конга Леунг Чун Јинга, блокирали су главне саобраћајнице са обје стране луке, што је изазвало негодовање бројних становника града, посебно возача и путника јавног превоза.

Демонстранти су јутрос у области Монг Кок покренули нови напад на полицију, која је наишла на "зид од кишобрана" раширених ради одбране од бибер спреја.

Сукоби су избили само неколико часова након што је Чун Јинг позвао на разговоре 21. октобра.





Коментари / 0

Оставите коментар