Novi sukobi demonstranata i policije

U Hong Kongu su se drugu noć zaredom sukobili policija i demonstranti, koji traže slobodne izbore 2017. godine i ostavku aktuelnog lidera Hong Konga Leung Čun Jinga.

Svijet 19.10.2014 | 14:52
Novi sukobi demonstranata i policije

Najteža politička kriza u Hong Kongu od 1997. godine, kada je Britanija predala Kini kontrolu nad ovim gradom, ulazi u četvrtu sedmicu i nema naznaka o pronalaženju rješenja, uprkos dvočasovnim razgovorima zakazanim za 21. oktobar između predstavnika vlasti i lidera studentskih protesta.

Peking je sugerisao da ne postoji namjera za izmjenu odluke da na izborima za guvernera Hong Konga 2017. godine mogu izaći samo odobreni kandidati.

Demonstranti, koji traže slobodne izbore 2017. godine u Hong Kongu i ostavku aktuelnog lidera Hong Konga Leung Čun Jinga, blokirali su glavne saobraćajnice sa obje strane luke, što je izazvalo negodovanje brojnih stanovnika grada, posebno vozača i putnika javnog prevoza.

Demonstranti su jutros u oblasti Mong Kok pokrenuli novi napad na policiju, koja je naišla na "zid od kišobrana" raširenih radi odbrane od biber spreja.

Sukobi su izbili samo nekoliko časova nakon što je Čun Jing pozvao na razgovore 21. oktobra.





Komentari / 0

Ostavite komentar