Позив на окончање насиља

САД и четири европске земље упутиле су заједнички позив за окончање насиља у Либији.

Свијет 19.10.2014 | 12:10
Позив на окончање насиља

Владе Француске, Италије, Њемачке, Британије и САД у заједничком саопштењу наводе "да су сагласне да нема војног рјешења кризе у Либији и изражавају ужаснутост тиме што се не поштују позиви за прекид ватре".

Неколико десетина људи убијено је у Бенгазију у сукобима између исламских милитантних групација, укључујући "Ансар ал Шарија", и провладиних снага на чијем је челу некадашњи генерак Халифа Хафтар, а које су средином седмице кренуле у офанзиву.

У заједничком саопштењу изражена је "забринутост због офанзиве Хафтарових снага и истиче се да борбу Либије против терористичких организација могу водити само регуларне оружане снаге под контролом централизоване власти".

Хафтарову војску чине официри и војници који су напустили редовну либијску војску. Хафтар је напустио војску још осамдесетих го­дина прошлог вијека и провео је скоро 20 година у САД.

Вратио се у Либију 2011. године, када је предводио оружану побуну против Гадафија.

Западне силе изражавају забринутост да би Либија могла нестати као држава, пошто слабе централне власти не могу да контролишу милиције које су помогле у свргавању Моамера Гадафија са власти.

Либија, такође, има двије конкурентске Владе које се боре за превласт.

Оружане групације из града Мисаурате на западу Либије у августу су преузеле контролу над Триполијем, због чега је Влада премијера Абдулаха ал Тинија прешла у Тобрук на истоку те сјевероафричке државе.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мд

19.10.2014 10:49

Опа досло из г..ице у главу овим из ЕУ, сад као не мозе се војно ниста ријесити, па ви сте први почели да наоурузавате ове сто се туку измедју себе, па сад засуците рукаве и идите по орузје које сте им дали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

19.10.2014 11:32

Проблем је у искоришћавању природних богатстава као и у свим другим дијеливима свијета где западне силе црпе богатства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

обан бан

19.10.2014 15:53

Лицемјерно нема шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еуропејац

19.10.2014 19:14

ипак це ово све бити из јеврејске кухиње.овакво јело у свијету једино они умију скухати, салата је запад и САД.

ОДГОВОРИТЕ