Poziv na okončanje nasilja

SAD i četiri evropske zemlje uputile su zajednički poziv za okončanje nasilja u Libiji.

Svijet 19.10.2014 | 12:10
Poziv na okončanje nasilja

Vlade Francuske, Italije, NJemačke, Britanije i SAD u zajedničkom saopštenju navode "da su saglasne da nema vojnog rješenja krize u Libiji i izražavaju užasnutost time što se ne poštuju pozivi za prekid vatre".

Nekoliko desetina ljudi ubijeno je u Bengaziju u sukobima između islamskih militantnih grupacija, uključujući "Ansar al Šarija", i provladinih snaga na čijem je čelu nekadašnji generak Halifa Haftar, a koje su sredinom sedmice krenule u ofanzivu.

U zajedničkom saopštenju izražena je "zabrinutost zbog ofanzive Haftarovih snaga i ističe se da borbu Libije protiv terorističkih organizacija mogu voditi samo regularne oružane snage pod kontrolom centralizovane vlasti".

Haftarovu vojsku čine oficiri i vojnici koji su napustili redovnu libijsku vojsku. Haftar je napustio vojsku još osamdesetih go­dina prošlog vijeka i proveo je skoro 20 godina u SAD.

Vratio se u Libiju 2011. godine, kada je predvodio oružanu pobunu protiv Gadafija.

Zapadne sile izražavaju zabrinutost da bi Libija mogla nestati kao država, pošto slabe centralne vlasti ne mogu da kontrolišu milicije koje su pomogle u svrgavanju Moamera Gadafija sa vlasti.

Libija, takođe, ima dvije konkurentske Vlade koje se bore za prevlast.

Oružane grupacije iz grada Misaurate na zapadu Libije u avgustu su preuzele kontrolu nad Tripolijem, zbog čega je Vlada premijera Abdulaha al Tinija prešla u Tobruk na istoku te sjeveroafričke države.

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Md

19.10.2014 10:49

Opa doslo iz g..ice u glavu ovim iz EU, sad kao ne moze se vojno nista rijesiti, pa vi ste prvi počeli da naouruzavate ove sto se tuku izmedju sebe, pa sad zasucite rukave i idite po oruzje koje ste im dali.

ODGOVORITE
Name

Дарко

19.10.2014 11:32

Проблем је у искоришћавању природних богатстава као и у свим другим дијеливима свијета где западне силе црпе богатства.

ODGOVORITE
Name

oban ban

19.10.2014 15:53

Licemjerno nema šta.

ODGOVORITE
Name

europejac

19.10.2014 19:14

ipak ce ovo sve biti iz jevrejske kuhinje.ovakvo jelo u svijetu jedino oni umiju skuhati, salata je zapad i SAD.

ODGOVORITE